Premijer Edin Forto najavio nova zapošljavanja u Kantonu Sarajevo

4
Radiosarajevo.ba
Premijer Edin Forto najavio nova zapošljavanja u Kantonu Sarajevo
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Edin Forto

U Sarajevu je održana danas konferencija za novinare na kojoj se prisutnima obratio premijer Edin Forto te ministar zdravstva KS Haris Vranić te su najavljena nova zapošljavanja.

"Mi ćemo danas na Vladi odobriti ukupno 49 radnih mjesta - u skladu sa Moratorijem. Podsjetimo da Vlada KS odobrava ugovore na stalno, a ministri daju ugovore na određeno. Više od pola ovih su nemedicinski kadar - ekonomisti, pravnici, zaštitari...  Želio bih da dočaram kako izgleda kako svakodnevno izgleda kada dobivamo ovako zahtjeve kojih smo dobili na stotine ove godine", rekao je Forto.

Podsjetio je da se tokom godina "nagomilao" broj radnih mjesta gdje su potrebni radnici.

Katolici širom svijeta danas obilježavaju Veliki petak

Katolici širom svijeta danas obilježavaju Veliki petak

Premijer je rekao i kako je 21 radno mjesto danas za medicinare - tri pedijatra, pet pulomologa, ... - sve što je nesporno.

"Sva ova odobrenja finansira Zavod zdravstvenog osiguranja KS i mora odobriti svako radno mjesto. Sva ova radna mjesta su ranije odobrena i ne radi se o novom zapošljavanju, već upotpunjavanju radnih mjesta", naveo je Forto.

Vranić je napomenuo da se radi o upražnjenim radnim mjestima - neki radnici su otišli u penziju, na primjer.

Na pitanje novinara da li će može očekivati zapošljavanje novih pedijatara u KS, Vranić je odgovorio da je jutros bio sastanak o toj temi.

"Pokušavamo popuniti praznine koje se nalaze u porodičnoj medicini. Trenutno ima oko 170 timova u porodičnoj medicini", rekao je Vranić.

Pojasnio je da će se pokušati formirati novi timovi.

"Zdravstvo je jedan ogroman sistem koji je raštimovan, politički uništen", poručio je ministar Vranić.

Napomenuo je kako je bilo dosta zastoja u radu aplikacije te su i Domovi zdravlja znali biti u zastoju.

"Stvarali su se redovi jer nisu mogli prijaviti bolesnike nego su morali lično to uraditi. Potpuno je sada završeno reservisiranje", rekao je Vranić te dodao je da su otklonjene ove anomalije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije