Službenicima hiljade KM za "dodatni angažman": Evo ko je nagrađen u toku epidemije

Radiosarajevo.ba
Službenicima hiljade KM za "dodatni angažman": Evo ko je nagrađen u toku epidemije
/ Foto: UIOBiH

U periodu od 01. marta do 31. mаја 2020.godine izvršene su isplate nagrade, odnosno stimulacije određenom broju zaposlenih Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH ро osnovima stečenim obavijanjem poslova u periodu do nastupanja situacije uzrokovane epidemijom COVID-19, te određenom broju zaposlenih kojima je predmetna isplata odobrena ро osnovima stečenim obavljanjem poslova u novonastaloj situaciji, a u okviru provođenja propisanih mjera zaštite objekata i zaposienih, u cilju sprečavanja širenja epidemije.

Odgovor je to ove institucije na zastupničko pitanje državnog zastupnika Saše Magazinovića (SDP), koji je od institucija tražio odgovor da li su zaposlenicima isplaćivali naknade, osim plate (stimulacije, dodaci na platu, ugovori ј sl.) u periodu od 01. marta 2020.godine. 

Saša Magazinović - undefined

Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba: Saša Magazinović

Prema dostavljenim informacijama, UIO BiH je na ime naknada isplatio 16.054,56 KM, nagrađena su 34 zaposlena. 

Kao najčešći razlog stimulacija navedeni su "izvršavanje poslova u obimu većem od prosječnog zbog pojačanih mjera higijene u novonastaloj situaciji  izazvanoj koronavirusom, "dodatno angažovanje kao роmоć komisiji za izbor po Javnom oglasu za prijem zaposlenika u UIO", "posebno isticanje"...

Visina nagrada kreće se i iznad 1.000. Preciznije, najveća isplaćena nagrada je u visini od 1.048,42 KM, koliko je isplaćeno Danijeli Jozić, šefici Odsjeka га unutrašnju kontrolu. Sumu znatno višu od prosjećne bh. plaće ona je dobila jer se "dodatno angažovala u Komisiji za izbor po Javnom oglasu za prijem zaposlenika u UIO tokom februara. 

Koliki je obim tih poslova, da li ih je obavljala u toku radnog vremena i da li je zbog toga trpio njen uobičajeni posao, nije navedeno. 

Interesantno je da su higijeničarke, za koje se da pretpostaviti da su u ovoj situaciji zaista imale povećan obim posla, dobile najmanje stimulacije - 190 KM. 

U odgovoru Magazinoviću, iz UIO navode da su u uslovima funkcionisanja organizacionih jedinica u Upravi u novonastaloj situaciji, od polovine marta 2020.godine, obustavljene isplate stimulacija zaposlenima u Upravi po bib o kojem drugom osnovu, osim pa osnovu povećanog obima poslova i dodatnog angažovanja и aktivnostima kojima se obezbjeđuje provodenje zadatih mjera u cilju sprečavanja širenja epidemije.

Kompletan spisak dobitnika nagrada pogledajte u nastavku: 

   UIO stimulacije by Sarajevo Zid on Scribd

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije