Sindikat postavio zahtjeve: Tražimo veće plaće za državne službenike u KS-u

Radiosarajevo.ba
Sindikat postavio zahtjeve: Tražimo veće plaće za državne službenike u KS-u
Prošireni Upravni odbor Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika pružio je punu podršjku rukovodstvu sindikata u pregovorima o Nacrtu zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Kantona Sarajevo.

Kako je istaknuto na sjednici proširenog UO ovog sindikata, pregovori o nacrtu novog zakona bit će nastavljati danas u zgradi Kantona Sarajevo.

Predstavnici svih sindikalnih odbora i sindikalnih organizacija podržali su stavove uprave sindikata u vezi s ovim zakonskim aktom, kako bi se poboljšao položaj državnih službenika i namještenika u KS-u.

Članovi sindikata upoznati su da je Sindikat zatražio povećanje svih koeficijenata za jedan platni razred više za sve službenike i namještenike kako bi se približili plaćama koje imaju njihove kolege na općinskom i federalnom nivou.

Istaknuto je da se za sve ostale grane dogovara cijena rada kako je to jasno definirano općim kolektivnim ugovorom, a da su samo državni službenici primorani dogovarati osnovicu za obračun plate što je rezultat nerada i nemara ranijih vlada i sindikata.

Na sastanku je poručeno da Vlada Kantona Sarajevo ne može bez reprezentativnog sindikata dogovoriti visinu osnovice za platu.

Zaključeno je da je članstvo ovog sindikata spremno na sve korake sindikalne borbe, poput organizovanja štrajkova upozorenja, generalnog štrajka ili protesta, ukoliko to bude neophodno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije