Općina Centar: Penzionerima 65.000 KM za lijekove koji nisu na esencijalnoj listi

Fena
Općina Centar: Penzionerima 65.000 KM za lijekove koji nisu na esencijalnoj listi
Općina Centar osigurala je u budžetu za ovu godinu 65.000 KM za subvencioniranje penzionerima nabavke lijekova koji nisu na esencijalnoj listi.

"Od početka godine tu vrstu pomoći dobilo je 355 penzionera, za što je iz općinskog budžeta izdvojeno 33.783 KM", saopćeno je iz Općine Centar.

Novčana pomoć za nabavku lijekova koji nisu na esencijalnoj listi dodjeljuje se na osnovu kriterija utvrđenih Pravilnikom o raspodjeli novčanih sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći za kupovinu lijekova penzionerima s područja općine Centar, a na pismeni zahtjev koji se tokom cijele godine može podnijeti Službi za rad, socijalna pitanja, zdravstvo, izbjegla i raseljena lica Općine Centar. To pravo penzioneri mogu ostvariti jednom u toku kalendarske godine.

Općina Centar godinama u kontinuitetu izdvaja finansijska sredstva za pomoć toj populaciji, posebno onima koji nisu u mogućnosti s minimalnim penzijama nabaviti osnovne životne potrepštine (među kojima su i lijekovi). Za tu namjenu prošle godine izdvojeno je 45.000 KM.

Na području općine Centar ima 12.000 penzionera, a njih oko 6.000 ima minimalnu penziju od 326 KM mjesečno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije