Ostaju li državni službenici bez jagnjetine i teletine u institucijama

K. S.
Ostaju li državni službenici bez jagnjetine i teletine u institucijama
Postupak javnih nabavki u Bosni i Hercegovini veoma je složen, jer se mnogi tenderi ponište, a mnogo je razloga zašto je tako.

Često dobavljači ne dostave svu potrebnu dokumentaciju ili kroz žalbe u drugo stepenim postupcima obore tender.

Služba za zajedničke poslove institucija (SZZP) BiH raspiala je 3. novembra tender za nabavku mesa, ali ovaj put jagnjetine i teletine i ukupna vrijednost posla iznosi više od 356.000 KM.

Kako je navedeno u tenderskoj dokumentaciji, posao isporuke traje 12 mjeseci, a kriterij za dodjelu posla je najnjiža cijena. Rok za dostavljanje dokumentacije je 18. decembar.

Prethodno je, 19. oktobra poništen isti tender, a kao razlog navedeno je da ponude nisu dostavljene.

Ostaje neizvjesno hoće li ovaj tender biti uspješan, s obzirom na to da je već bio poništavan kao i mnogi drugi. Restorani u zgradi Parlamenta BiH, Predsjedništvu BiH i drugim institucijama na državnom nivou tako bi mogli ostati bez jagnjetine i teletine. To znači da bi više od 20.000 državnih službenika, političara i namještenika ostalo bez ove vrste mesa.

Pitanje je koliko još Služba za zajedničke poslove institucija ima telećeg i jagnjećeg mesa u zalihama, te hoće li zbog toga državni službenici morati posjetiti neki od prihvatnih restorana van državnih institucija kako bi pojeli pečenje ili drugi specijalitet.

SZZP je 12. septembra raspisala veliki tender za nabavku hrane i pića, koji je podijeljen na 13 lotova, a ukupna vrijednost tendera iznosila je 1.109.906 KM bez PDV-a.

Za ostale prehrambene proizvode planirano je 188.597 KM, za mliječne proizvode 144.532 KM, za bezalkoholna pića 234.345 KM, za čajeve 12.437 KM, konzervirani program 33.019 KM, ugostiteljski šećer 35.675 KM, za kafu i tople napitke 195.878 KM, za ribu 70.550 KM, smrznuti program 120.550 KM, slastičarski proizvodi 55.819 KM, za sladoled 2.256 KM, začine 24.484 KM, te za voće i povrće 180.446 KM.

Isti tender je 8. septembra poništen jer dobavljači nisu dostavili potpunu dokumentaciju. Rok za dostavu dokumentacije za novoobjavljeni tender bio je 6. novembar. Sada se očekuje da SZZP izabere najbolje ponuđače.

Ranije su tender za nabavku alkoholnih pića i drugog mesa prošli bez problema.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije