Odluka Vijeća ministara: Moći će koristiti službena vozila u neslužbene svrhe

Radiosarajevo.ba
Odluka Vijeća ministara: Moći će koristiti službena vozila u neslužbene svrhe
Posljednjim dopunama Pravilnika o uslovima nabavke i načinu korištenja službenih vozila Vijeće ministara BiH je omogućilo da se službena vozila mogu koristiti kontinuirano tokom 24 sata.

Revizori su ranije u svojim nalazima više puta preporučili institucijama da svoje interne akte usklade s Pravilnikom kako se službena vozila ne bi koristila 24 sata, a najnovijim dopunama više neće postojati uporište da se ističu takve preporuke koje se daju u cilju odgovornijeg raspolaganja javnim sredstvima.

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) smatra da je ovim dopunama Pravilnika koji se odnosi na način upotrebe službenih vozila Vijeće ministara legaliziralo neodgovorno raspolaganje službenim vozilima, jer će se njima omogućiti da se ista olako koriste i u privatne svrhe.

Službena vozila koriste se za službene potrebe institucija Bosne i Hercegovine, te zbog toga TI BiH upozorava da rukovodilac institucije ne bi smio imati diskreciona prava da sam internim aktom odlučuje kada je moguće službena vozila koristiti. Ovo pitanje bi trebalo biti regulisano na način da se Pravilnikom taksativno nabroje situacije i okolnosti kada i u kojim uslovima je dopušteno dozvoliti upotrebu tokom cijelog dana, uz osiguranje upotreba vozila može biti jedino u službene svrhe.

Transparency International BiH podsjeća na brojne ranije zloupotrebe službenih vozila u privatne svrhe, međutim, umjesto unapređenja procedura i sprečavanja ovakvih zloupotreba, izmjenama Pravilnika Vijeća ministara ide se na liberalizaciju pravila i upotrebe ovih vozila, a sve kako bi se ona mogla koristiti u privatne svrhe i na netransparentan način.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije