Slučaj Memić: Počelo ročište policajcu Josipu Bariću

2
Radiosarajevo.ba
Slučaj Memić: Počelo ročište policajcu Josipu Bariću
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Dolazak na Sud BiH

Na Sudu Bosne i Hercegovine počelo je ročište po prijedlogu Tužilaštva BiH za produženje pritvora policajcu Josipu Bariću koji je uhapšen 22. aprila u okviru istrage za organizirani kriminal u slučaju "Dženan Memić".

Njemu je prvobitno određen jednomjesečni pritvor, a zatim produžen još mjesec iako je Tužilaštvo BiH tražilo dva mjeseca.

Barić se sumnjiči za krivična djela organizirani kriminal iz člana 342. u vezi sa krivičnim djelom protivzakonito posredovanje iz člana 382. i pomoć učiniocu poslije učinjenog krivičnog djela iz KZ-a Federacije BiH.

U međuvremenu su uhapšene još četiri osobe među kojima je i Alisa Ramić (ranije Mutap) od koje Barić u noći 8. februara 2016. godine na KCUS-u nije izuzeo krvavu majicu već je otišla kući u istoj odjeći, a majica je kasnije uništena. Barić je sačinio i dvije različite službene zabilješke, a kako je tvrdio, Alisa Mutap mu je dala dva različita iskaza.

Uskoro pritvor ističe i Hasanu Dupovcu i Zijadu Mutapu koji su u februaru uhapšeni u okviru istrage za organizirani kriminal u slučaju "Dženan Memić" koju vodi Tužilaštvo BiH i tužilac Ćazim Hasanspahić, a pridružio mu se i tužilac Dubravko Čampara.

Na posljednjem ročištu za određivanje pritvora za Ramić, Muamera Ožegovića kojima je i određen jednomjesečni pritvor, dok su policajci DKPT-a Nebojša Veljović (penzionisan) i Nedžad Hrvat pušteni da se brane sa slobode, tužioci su istakli kako je devet zaštićenih svjedoka, a više od 60 svjedoka dosad je saslušano.

Podizanje optužnice očekuje se do kraja mjeseca jula, dok se istraga za druge osumnjičene nastavlja.

U nedjelju je otac ubijenog mladića Dženana Memića, Muriz prijavio prijetnje smrću koje je dobio, a danas će to prijaviti i Tužilaštvu BiH.

Ubrzo je osumnjičena osoba uhašena. Kako saznajemo, riječ je o Fahrudinu Ramiću, suprugu ranije uhapšene Alise Ramić (rođeno Mutap).

Inače, Memić ne prisustvuje ročištima za određivanje pritvora jer će i sam biti svjedok u ovom slučaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije