Slučaj Dženan Memić: Završeno posljednje ročište, evo kad je PRESUDA

B. T.
Slučaj Dženan Memić: Završeno posljednje ročište, evo kad je PRESUDA
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Šetnja za Dženana Memića

U Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je održano posljednje ročište u predmetu koji se vodi protiv Ljube i Bekrije Seferovića, a u slučaju smrti Dženana Memića.

Prije završnih riječi obje strane te oštećenih, prezentiran je dopunjeni nalaz vještaka medicinske struke. Vještak medicinske struke Vlado Marković je, obrazlažući svoj nalaz, više puta ponovio kako su povrede na tijelu Dženana Memića nastale zbog udarca tupim predmetom.

Vještak na sudu: Povrede na tijelu Dženana Memića nastale udarcem tupim predmetom!

Nakon toga, došlo je do pravog skandala u prostorijama Kantonalnog suda u Sarajevu.

Na kraju, svi su iznijeli završne riječi, a Tužilaštvo i dalje stoji pri tvrdnji da je Dženan Memić stradao u saobraćajnoj nesreći.

Presuda će, kako je rečeno, biti izrečena u ponedjeljak, 13. januara.

Muriz Memić je u izjavi poslije ročišta kazao kako je konačno došao kraj za četiri godine bola i patnje. 

"Tužilaštvo KS poturalo laži, od prvog dana znali da je Dženan ubijen. Idemo dalje, nećemo stati. Očekujemo da državno Tužilaštvo pohapsi bandu na čelu s Dalidom Burzić, Seadom Kreštalicom... Ponavljam, vjerujem Gordani Tadić", naglasio je on.

I advokat optuženih Seferovića, Rusmir Karkin je nakon ročišta medijima poručio da se čula "šuplja priča Tužilaštva, koje je pokušalo da dokaže šta se nije desilo".

Presuda u ponedjeljeljak, kako je rekao, "bit će tek početak utvrđivanja onoga šta se desilo".

"Ovo je afera velika, sigurno će se o ovome još dugo pričati", znakovito je predviđanje Rusmira Karkina.

Advokat porodice Memić Ifet Feraget, upitan o ponašanju članice Vijeća koja je danas na krarko bila napustila sudnicu, odgovorio je novinarima da sve mora biti istraženo.

Prokomentirao je da ne postoji sud na planeti koji bi prihvatio da se ovdje dogodila saobraćajna nesreća.

Govoreći o ubicama Dženana Memića, govorio je u množini, jer ih, kako kaže, bilo više.

Podsjetimo, 8. februara 2016, Dženan Memić (22) stradao je dok je s djevojkom Alisom šetao Velikom alejom na Ilidži. Memić je sedam dana kasnije preminuo 15. februara na KCUS-u, a od tada je trajalo suđenje u slučaju njegove tragične smrti.

Ljubo Seferović i njegov otac Bekrija bili su optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je mladić stradao, te su bili optuženi za neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i sprečavanje dokazivanja. Ipak, porodica Dženana Memića nije bila zadovoljna razvojem situacije, a nebrojeno mnogo puta ukazivali su na, kako tvrde, brojne nepravilnosti u ovom slučaju.

Naime, Porodica Memić od samog početka tvrdi da je Dženan ubijen, te da je Tužilaštvo KS sa tadašnjom glavnom tužiteljicom Dalidom Burzić diglo lažnu optužnicu za saobraćajnu nesreću. Zbog toga je otac mladića Muriz Memić podnio i krivičnu prijavu Državnom tužilaštvu koje je nakon 11 mjeseci otvorilo istragu za organizirani kriminal u slučaju Memić.

Vrhovni sud FBiH poništio je oslobađajuću presudu Seferovićima i naložio novo saobraćajno vještačenje. Porodica još uvijek traga za istinom o tome kako je njihov sin stradao, a u tome im pomažu i brojni građani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije