Slaven Kovačević: Gordan Grlić Radman uopće ne zna šta radi

12
Radiosarajevo.ba
Slaven Kovačević: Gordan Grlić Radman uopće ne zna šta radi
Foto: EPA-EFE / SLaven Kovačević i Gordan Grlić Radman

Slaven Kovačević, savjetnik za vanjsku politiku u kabinetu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, reagirao je na pozive ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordana Grlića Radmana o tome da se NATO uključi u izmjene Izbornog zakona BiH na bazi tzv. legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, poručivši da hrvatski ministar vanjskih poslova uopće ne zna šta radi, s obzirom na to da u Programu reformi ne postoji nikakvo legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, te da je ono odbačeno od zemalja članica NATO-a, poput Njemačke.

Kovačević je naime podsjetio da se Bosna i Hercegovina podnošenjem Programa reformi nije obavezala na bilo kakvo "legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda" nego na jednakopravnost građana, navodeći da je na to svoj pristanak dala i Republika Hrvatska.

"Bosna i Hercegovina je podnijela svoj Program reformi (ANP) u kojem se jasno govori o jednakopravnosti svih građana, kao važnom elementu, za koji je svoj pristanak dala i Republika Hrvatska prilikom odobravanja tog istog Programa reformi BiH", kazao je Kovačević.

Također, Kovačević ističe da istu stvar imamo i u Mišljenju Europske komisije iz 2019. godine u dijelu da Bosna i Hercegovina treba obezbijediti potpunu jednakopravnost svojih građana, kao važan europski standard, za koji je također svoju saglasnost dala Republika Hrvatska, te u zaključcima Vijeća Europske unije iz oktobra 2017. godine, u kojima se jasno traži da Bosna i Hercegovina garantira jednakopravnost građana Bosne i Hercegovine.

"Bilo bi jako korisno da ministar Grlić-Radman obavijesti tamošnju javnost o tome šta je Hrvatska sve podržala, nego da daje ovako nesuvisle i neodržive izjave, koje su u suprotnosti s onim što se radi u Europskoj uniji i NATO savezu", dodaje Kovačević.

Osim toga, kako je naveo, ovakva vanjska politika Republike Hrvatske kakvu zastupa Grlić - Radman, a koja se zalaže za to da se putem izmjena Izbornog zakona BiH izvrši etnoteritorijalna podjela BiH, kroz formiranje etničkih izbornih jedinica u jednoj državi koja je aspirant za članstvo u NATO-u, nije politika koja je kredibilan i stabilan partner u NATO-u, jer to vodi u pravcu etničke administrativno teritorijalne podjele BiH, pri čemu je onda nemoguće imati jedinstvenu vojsku".

Dodao je kako je siguran u to da će upravo NATO dati kredibilan odgovor na pogubne ideje o etničkim podjelama BiH koje kroz svoju viziju izmjena Izbornog zakona zagovara Grlić Radman.

"Legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda kao etnički princip koji vodi etničkim podjelama osudila je i odbacila jedna od vodećih zemalja članica NATO-a i EU, Savezna Republika Njemačka, tako da je očito kako Grlić Radman uopće ne zna šta radi", zaključio je Kovačević, saopćeno je iz kabineta člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije