Slaven Kovačević: CIK BiH je vidno pod političkim uticajem

Radiosarajevo.ba
Slaven Kovačević:  CIK BiH je vidno pod političkim uticajem
Foto: Arhiv / Slaven Kovačević

Članovi Centralne izborne komisije (CIK) BiH na današnjoj sjednici ponovo su razmatrali primjenu člana Izbornog zakona BiH koja se odnosi na popunu delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, ali bez konačnog rješenja.

Ni danas se nisu dogovorili: CIK opet bez odluke o Domu naroda FBiH

Kao i prethodni put, najviše rasprave vodilo se o tome da li će se kod popune Doma naroda Parlamenta FBiH primjenjivati popis iz 1991. godine ili posljednji popis stanovništva iz 2013. godine.

Politički analitičar Slaven Kovačević kazao je za Radiosarajevo.ba da CIK mora primjenjivati rezultate popisa stanovništva iz 1991. godine jer je tako određeno Ustavom Federacije BiH, kao i zbog činjenice da još uvijek nije u potpunosti implementiran Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

„Popis iz 1991. godine je kočnica legaliziranju rezultata agresije na RBiH, ratnih zločina i genocida. Drugu vrlo važnu činjenicu najlakše je objasniti kroz primjer Kantona Sarajevo u kojem je registrirano 417.000 birača, a prema popisu iz 2013. ima popisanih oko 350.000 punoljetnih osoba s pravom glasa. Znači imamo skoro 70.000 razlike, to znači da je upisom u birački spisak određena kategorija građana dobila pravo i ta razlika govori o tome da su ti ljudi upisani u biračke spiskove, ali nisu popisani“, istakao je Kovačević.

Pojasnio je da tih 70.000 stvara potpuno drugačiji koeficijent za popunjavanje Doma naroda FBiH.

„Kad bi se zanemarila ova razlika i uzeli rezultati popisa iz 2013. godine to bi poremetilo činjenično stanje. Bila bi to prevelika greška koja bi CIK-u dala pogrešne ulazne podatke za podjele mandata u Domu naroda FBiH“, naglasio je Kovačević.

Dodao je da CIK nije prava adresa po pitanju ispunjavanja odluka Ustavnog suda BiH, zato što se te odluke odnose na zakonodavni organ ili bolje rečeno na Parlamentarnu skupštinu BiH.

„Da je CIK konzistentan, a vidimo da nije, onda se postavlja pitanje zašto oni sad raspravljaju o ovim pitanjima. Zašto to nisu uradili prije par godina ili nekad ranije, da su to uradili možda ne bi bilo odluka Ustavnog suda BiH. Međutim vidno je da je CIK BiH pod političkim uticajem, ali isto tako nema pravnu mogućnost da intervenira na popunjavanje Doma naroda FBiH, jer se radi o sukobu pravnih normi iz Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH, za što oni nemaju ovlasti da rješavaju. To je stvar koju rješava zakonodavac ili OHR“, zaključio je Kovačević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije