Izbor delegata u Dom naroda FBiH: CIK će usvojiti podzakonski akt, ali...

Fena
Izbor delegata u Dom naroda FBiH: CIK će usvojiti podzakonski akt, ali...
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Članovi CIK-a na press konferenciji

lanovi Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine su na sjednici održanoj danas odlučili da će usvojiti podzakonski akt o načinu izbora budućih delegata Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Naglasili su da je na njima odgovornost da provedu rezultate Općih izbora te da konačno riješe problem formiranja tog doma, kako bi izbore priveli kraju.

Međutim, članovi CIK-a se nisu uspjeli dogovoriti da li će za broj mandata koristiti popis stanovništva iz 1991. ili 2103. godine. Za prvu opciju izričito su bili članovi Suad Arnautović i Ahmed Šantić, dok predsjednik CIK-a Branko Petrić očekuje prijedlog odluke akta i za 1991. i 2013. godinu. Za drugu opciju bili su Irena Hadžiabdić, Vlado Rogić, Stjepan Mikić i Novak Božičković.

Stručnoj službi CIK-a je naloženo da u pripremi prijedloga akta napravi dvije opcije o raspodjeli mandata delegatima u Dom naroda FBiH o kojima će članovi CIK-a raspravljati ili na jednom od narednih kolegija ili sjednica.

Članovi su razgovarali i o Ustavu Federacije BiH, jer Ustavni sud BiH još nije odlučio o apelaciji bivše predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjane Krišto koja je osporavala dio Ustava FBiH koji propisuje da iz svake kantonalne skupštine, ako je i izabran u nju, mora biti delegiran u Dom naroda FBiH najmanje jedan predstavnik svakog konstitutivnog naroda.

Najavljeno je da će početkom naredne sedmice biti potvrđeni rezultati Općih izbora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije