Skupština KS potvrdila imenovanje nove ministrice

0
Radiosarajevo.ba
Skupština KS potvrdila imenovanje nove ministrice
Print Screen / Aleksandra Nikolić nova ministrica u Vladi KS

Skupština Kantona Sarajevo razmotrila je danas prijedlog odluke o potvrđivanju imenovanja ministrice za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Aleksandre Nikolić i izglasalo imenovanje.

Skupštini je prisustvovalo 29 zastupnika, za je glasao 21 zastupnik, što je bilo dovoljno za donošenje odluke o imenovanju nove ministrice. 

Iako je jedna ministrica predložena za poziciju, u Skupštini je nastala rasprava i polemika kako o imenovanju tako i o problemima koji se ne rješavaju u oblasti visokog obrazovanja.

Nerin Dizdar: Umjesto traženja vještica bolje je da se vlast RS pozabavi svojim najvećim neuspjehom

Nerin Dizdar: Umjesto traženja vještica bolje je da se vlast RS pozabavi svojim najvećim neuspjehom

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto obratio se kratko o novom imenovanju i naglasio kako će sada biti četiri ministrice u Vladi KS, na šta je reagovao zastupnik Mahir Dević ističući da su već to imali i da to nije promjena.

"Kandidatkinja za ministricu Aleksandra Nikolić je od 1990. zaposlena na Univerzitetu, prošla je sve nivoe napredovanja. Ona je redovna profesorica, i ono što je bitno za nas, za Vladu, kao izvršni organ, jeste da je evropski ekspert za visoko obrazovanje. Ona je nestranački ekspert, što je vrlo bitno u ovom periodu", kazao je Forto. 

Naglasio je tri cilja, među kojima je Zakon o visokom obrazovanju, naučno-istraživački rad i budžet u ove svrhe. 

Zastupnica Jasna Duraković kratko se osvrnula na obraćanje Forte i naglasila važnost visokog obrazovanja. 

"Visoko obrazovanje je važan dio rješenja za naše trenutne probleme. Ono treba da bude u središtu našeg nastojanja i to sada više nego ikada i treba čuvati ovaj resor kao blago, kao narodno dobro. Isti odnos trebamo imati prema Univerzitetu, da se podignu standardi nastave...", kazala je između ostalog Duraković i naglasila da se ne bježi od problema. 

Poručila je kako je ostalo godinu dana da se naprave promjene u ovom sektoru i da nema sumnje da će se gospođa Nikolić uspješno snaći na poziciji ministrice.

Zastupnik i lider Naroda i pravde Elmedin Konaković zahvalio se gospođi Nikolić jer je prihvatila ući "u ring".

"Zakon o visokom obrazovanju je za mene važnija tema i za koju većina u ovoj sali nije htjela da se uhvati u koštac. Za mene to kao čovjeka koji se bavi ovim teškim i prljavim poslom, je veliko, da profesorica Aleksandra Nikolić želi da se uhvati u koštac sa svim što je čeka", prokomentirao je kratko Konaković.

S druge strane zastupnik u Skupštini KS Mahir Dević istakao je da ovo imenovanje nije obećavajuće.  

"Bojim se da ćemo doći u situaciju gdje se puno zuji, malo se meda daje. Sve smo vrlo šturo čuli o novoj ministrici", kazao je Dević između ostalog i ipak uputio zahvalu ministrici što je prihvatila poziciju u ovoj poziciji i javno kazao kako će ostati suzdržan prilikom glasanja o imenovanju.

Na ove komentare reagovao je i Haris Zahiragić i Damir Nikšić. U konačnici, svi zastupnici su bili stava da je imenovanje ministrice neophodno.

Podsjećamo, bivša ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Melika Husić- Mehmedović dostavila je premijeru Edinu Forti ostavku na tu funkciju.

U predmetnom aktu se navodi da je ostavku podnijela zbog "neočekivane količine pritiska kojem je bila izložena neposredno pred prezentaciju novog zakona o visokom obrazovanju pred Skupštinom Kantona Sarajevo".

Aleksandra Nikolić je bila profesor na Poljoprivrednom fakultetu te prorektor na Univerzitetu za međunarodne odnose.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije