Odluke / Nova ministrica u Vladi KS bit će Aleksandra Nikolić

09. 10. 2021. u 12:01:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Nova ministrica nauke, visokog obrazovanja i mladih u Kantonu Sarajevo bit će Aleksandra Nikolić.

Danas je donesena odluka na sjednici Komisije za izbor i imenovanja i administrativna pitanja Skupštine Kantona Sarajevo.

Potrebno je da Skupština KS potvrdi njeno imenovanje na ovu poziciju, čime bi ona zamijenila Melika Husić-Mehmedović, koja je ranije podnijela ostavku.

Ona je prijedlog stranka Trojke u Vladi KS.

Aleksandra Nikolić je izabrana u Savjet gradonačelnice Benjamine Karić za oblast obrazovanja i univerzitetske saradnje.

Nakon što je premijer KS dostavio zahtjev za potvrđivanje ovog imenovanja, a Komisija za izbor i imenovanja Skupštine KS, na svojoj današnjoj sjednici, potvrdila da je ispoštovana zakonska procedura i rokovi, Skupšina KS će se za 13 dana izjašnjavati o imenovanju nove ministrice za obrazovanje, nauki i mlade KS.

Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo zakazao je održavanje 43. radne sjednice Skupštine KS za 22. oktobar 2021. godine.

Rođena je 5. maja 1966. godine u Sarajevu.

Nakon završene osnovne škole pohađala je gimnaziju ''Braća Ribar'', usmjerenje Hemijski tehničar analitičar. Srednju školu završila je 1984. godine sa odličnim uspjehom. Školske 1984/85. godine upisala je Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Sarajevu, odsjek Tehnologija prehrambene industrije. Diplomirala je 1.11.1988 godine sa prosječnom ocjenom 9,1. Za postignut odličan uspjeh tokom studiranja, dobitnik je nagrade ''Hasan Brkić''.

Nakon diplomiranja, nastavila je školovanje na poslije-diplomskom studiju, kao stipendista Fonda za visoko obrazovanje.

Rat je prekinuo njeno redovno studiranje, tako da je 1998. godine uspješno okončala ovaj studij odbranom magistarskog rada pod naslovom "Razvoj metodike sistematizacije i procjene složenosti poslova na radnim mjestima u agroindustrijskom kompleksu". Doktorsku disertaciju pod naslovom "Konkurentska sposobnost industrije mlijeka u Bosni i Hercegovini" je uspješno odbranila 14.11.2008. godine i time stekla naučni stepen doktora poljoprivrednih nauka.

Nikolić je počela raditi na Poljoprivrednom fakultetu 1989. godine, kao asistent na predmetu "Ekonomika prehrambene industrije – organizacija". U zvanje višeg asistenta na predmetu Upravljanje u prehrambenoj industriji, izabrana je 1999. godine i reizabrana 1.12.2003. godine.

U zvanje docenta na predmetu Upravljanje u prehrambenoj industriji izabrana je 6.7.2009. godine. U zvanje vanrednog profesora je izabrana 26.3. 2013. godine.

Nikolić je obavljala dužnost prorektora za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)