Vlada KS utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o visokom obrazovanju

2
Radiosarajevo.ba
Vlada KS utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o visokom obrazovanju
Foto: Naša stranka / Darja Softić Kadenić

Vlada Kantona Sarajevo je danas na sjednici utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, te ga po hitnom postupku uputila zastupnicima Skupštine KS na razmatranje i usvajanje.

Kako je istakla ministrica pravde i uprave Darja Softić Kadenić, a koja prema odluci premijera KS vrši funkciju vršiteljice dužnosti ministrice za nauku, visoko obrazovanje i mlade, ovim izmjenama se nastoje sanirati negativne ekonomske i druge posljedice koje su usljed pandemije COVID-19 pretrpili studenti i studentice, te prevazići određene poteškoće u organizaciji nastavnog procesa proizišle iz nedavno okončane pravne integracije Univerziteta u Sarajevu.

Tako je predviđena mogućnost uvođenja dodatnog septembarskog ispitnog roka u akademskoj 2020/2021. godini, kao i prenos 15 ECTS bodova, odnosno najviše tri predmeta neovisno o vrednovanju u narednu akademsku godinu.

Objavljena prognoza do ponedjeljka: Najavljeno sunčano vrijeme, a onda nagla promjena

Objavljena prognoza do ponedjeljka: Najavljeno sunčano vrijeme, a onda nagla promjena

"Vlada je ovim izmjenama, također, omogućila redovnim samofinansirajućim studentima s prosjekom ocjena osam i više, a koji su položili sve predmete iz prethodne godine, te koji su studij do tada plaćali, da budu oslobođeni od plaćanja školarine za narednu akademsku godinu", istakla je ministrica Softić Kadenić.

U okviru predloženih izmjena, posebno je tretiran i član 118. ovog zakona u cilju otklanjanja zakonskih prepreka za angažman akademskog osoblja sa jedne organizacione jedinice na drugu i omogućavanja redovnog odvijanja nastavnog procesa na 402 predmeta na kojima postoji potreba za angažman spomenutog osoblja sa drugih fakulteta i akademija Univerziteta u Sarajevu.

"Vlada KS na ovaj način želi pokazati kako u potpunosti razumije posebne uvjete u kojima su studenti fakulteta i akademija UNSA studirali tokom akademske godine koja se bliži kraju", poručili su iz Vlade.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije