Melika Husić-Mehmedović podnijela ostavku, obrazložila svoje razloge

11
L.S.
Melika Husić-Mehmedović podnijela ostavku, obrazložila svoje razloge
Print Screen / Melika Husić-Mehmedović

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Melika Husić-Mehmedović nakon današnje sjednice Skupštine KS objavila je kako podnosi neopozivu ostavku, nakon čega su pojedinci aplaudirali.

Razlog tome je bura koju je izazvao Nacrt zakona o visokom obrazovanju, a koji se našao na dnevnom redu današnje sjednice.

"S obzirom na to da sam odgovorna osoba podnijela sam jutros neopozivu ostavku premijeru Edinu Forti", poručila je Husić- Mehmedinović.

Naglasila je kako je najznačajnija stvar kojom se posvetilo prethodnih šest mjeseci Nacrt Zakona o visokom obrazovanju. 

"Neslaganje sa tekstom su iznijeli mnogi, neke političke partije i što je najvažnije studenti. Iznenadila me činjenica neznanja, bahatosti, mnoge neistine su izrečene i napisane", kazala je između ostalog Husić-Mehmedović. 

Naglasila je netransparentan rad komisije, kao i da ministar ima zakonom pravo da unese izmjene, a ona, kao ministrica nije bila član komisije i nije intervenisala nigdje u tekstu. 

Drugu stvar, istakla je da insinuacija da je Univerzitet doveden u nepovoljan položaj je namjerno urađena.

Istakla je i izvještaj Kantonalne uprave za inspekcijske poslove 2020. godine gdje je više od 400 inspekcija izvršeno na visokim školskim ustanovama. 

Smatra kako su urađene mnoge nepravilnosti i malverzacije kako bi se naštetilo visokom školskom obrazovanju, ali i ustanovama. 

Također, važna stvar je, kako je Husić-Mehmedović naglasila da se školarina neće i ne smije povećati. 

"Dobila sam više stotina pisama studenata sa raznih fakulteta i smijerova koji su mi se obratili sa prijedlozima i problemima", kazala je Husić-Mehmedović. 

Naglasila je kako će nastavnici biti diskriminirani, a napravila je paralelu sa BiH i regijom, gdje su kako ističe evidentni poražavajući podaci. 

Kanton Sarajevo finansira sa milion KM naučno istraživački rad isključivo za UNSA.

"Doprinos struke mora biti veći, pola od ovog iznosa ide na plaće radne snage u obrazovanju, a od nastavnika se ne traži da svoje radove objavljuju na engleskom jeziku, traži se veći angažman, zalaganje, bolji rezultati...", kazala je između ostalog Husić-Mehmedović. 

"Naši nastavnici imaju obavezu prema društvu i studentima da obogate svoje radove, pogledajte Šangajsku rang listu i gdje smo mi. Nijedan Univerzitet iz Sarajeva se tu nije našao", naglasila je sad već bivša ministrica. 

"Žalim što nismo spremni napraviti bolje okruženje za naše obrazovanje. Vjerovatno nam je ovako dobro. Odlazeći s ovog mjesta, u ovom izazovnom trenutku, Univerzitet prolazi kroz važan proces, i ovom prilikom pozivam sve da se uključe da Univerzitet izađe iz ovog procesa bolji i jači", poručila je na kraju izlaganja Husić-Mehmedović. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije