Filozofski fakultet: Pogubne posljedice koje nosi Nacrt zakona o visokom obrazovanju

3
Radiosarajevo.ba
Filozofski fakultet: Pogubne posljedice koje nosi Nacrt zakona o visokom obrazovanju
FOTO: Screenshot / Amandmani na Nacrt zakona o visokom obrazovanju

Jedna od tački dnevnog reda Skupštine Kantona Sarajevo, koja je zakazana za 8. juli, bit će i Nacrt zakona o visokom obrazovanju.

Tim povodom se oglasio Filozofski fakultet u Sarajevu, tačnije odsjeci za filozofiju i sociologiju koji su se oglasili s zaključcima i amandmanima

Poručuju da je način "donošenja Nacrta je bio krajnje neakademski i nedemokratski".

"0d ministrice izabrani 'predstavnici' akademske zajednice, odnosno komisija koju je formirala resorna ministrica, napisali su tekst koji je, kao zakonska regulativa, apsolutno suprotan svemu što može biti referentno za duhovne, humanističke i društvene znanosti. Dijalog sa akademskom zajednicom je izostao čak i kada smo uputili naš stav spram zakonskih normi u pripremi. Po svemu, Nacrt predstavlja oktroirano zakonsko rješenje koje će sadašnju lošu situaciju sasvim sigurno učiniti još gorom", navodi se u saopćenju.

Amandmani na Nacrt zakona o visokom obrazovanju - undefined

FOTO: Screenshot: Amandmani na Nacrt zakona o visokom obrazovanju

S ovog fakulteta poručuju da je Nacrt "pravno neodrživ akt" koji je "u sukobu sa Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju. Okvirni zakon ne poznaje kategoriju kantonalnog vijeća za znanost i slične institucije, koje direktno utiču na akademsku slobodu, akademsku samoupravu i znanstvenu autonomiju univerziteta".

"Nacrt predvida osnivanje Vijeća za visoko obrazovanje i nauku Kantona Sarajevo, koje se pozicioriira kao neka vrsta nad-vijeća svih drugih akademskih vijeća i senata i prema svojim nadležnostima direktno utiče na određivanje načina izbora akademskog osoblja, valoriziranje znanstvenog rada i uopće djelovanja i rada u akademskom prostoru i znanstvenim istraživanjima.

"Predlažemo da se članovi Nacrta od broja 16 do broja 20, član 42 i član 117 brišu, a član 41 u stavu (2) i (3) briše i kao stav (2) glasi: 'Ministarstvo po primanju zahtjeva za osnivanje nove visokoškolske ustanove, formira ekspertnu komisija, koja pod stupnjem krivične odgovornosti iznosi svoj prijedlog Ministarstvu. Nakon toga, imajući u vidu mišljenje ekspertne komisije, Ministarstvo donosi odluku koju dostavlja Vladi na suglasnost'!", navodi se u saopćenju.

Još jedan amandman jeste da "Nacrt predlaže da glavna referenca za izbor u akademska i znanstvena zvanja budu 'referentne citatne baze najvišeg ranga', što je u direktnoj suoprotnosti sa Okvirnim zakonom, koji poznaje isključivo “medunarodne baze podataka”.

"Navedene baze podataka nigdje u Nacrtu nisu precizno definirane, a poseban problem, na koji ćemo se sa većom pažnjom osvrnuti, jeste što Vlada KS nije obezbijedila znanstvenu infrastrukturu koja podržava akademsko osoblje u ispunjavanju zahtjeva koji su navedeni i Nacrtu. U formalno-pravnom smislu, usko gledajući, Nacrt je po pitanju baza podataka koje predstav]jaju osnov za izbor u akademska zvanja, u direktnoj suprotnosti sa Okvirnim zakonom.

Amandmani na Nacrt zakona o visokom obrazovanju - undefined

FOTO: Screenshot: Amandmani na Nacrt zakona o visokom obrazovanju

U tom smislu predlažemo da se iz teksta Nacrta briše sintagma “referentne citatne baze najvišeg ranga” i zamjeni sa 'međunarodne baze' Na ovaj način se zadržava potreba da znanstveni rad bude valoriziran u međunarodnim okvirima, ali se izbjegava nametanje obaveza čije ispunjavanje Vlada KS nije obezbijedila kroz gradenje znanstvene infrastru kture", navodi se u saopćenju.

Predlaže se brisanje stava člana 135 "jer nije stimulativan za razvoj znanosti, nego je faktor onemogućavanja razvoja znanstvenog, podmlatka i znastvenih oblasti".

"Nacrt zadire u stečena prava akademskog osoblja i studenata. Posebno je nedopustivo da se onemogućava redonim profesorima da obavljaju svoj posao, ukoliko nisu objavili tekstove u časopisima iz famoznih “baza podataka najvišeg ranga“! Budući da, primjera radi, u Bosni i Hercegovini u oblasti društvenih i humanističkih znanosti takvih časopisa nema, te da su out veoma rijetki i u regionu, pa čak i u zemljama daleko razvijenijim od naše i sa neusporedivo većom akademskom tradicijom (Austrija, primjera radi), ovakvo zakonsko rešenje bi praktično uništilo čitave znanstvene oblasti.

Ukoliko redovni profesori ne bi mogli obavljati svoje poslove koji spadaju u uži opis onoga to rade redovni profesori (mentorstva, rukovodenje odsjecima, katedrama, institutima i st.), nema sumnje da će, u okolnostima u kojim je veoma malo časopisa koji se traže, čitave oblasti biti dovedene u pitanje, a znanstveni podmladak praktično neće moći biti izgraden, odnosno neće moći napredovati u znanstvenom radu i time će direktno doći u pitanje njihov radnopravni status. Stoga baze podataka ne smiju biti odrednica zakonskog napredovanja!", navodi se u saopćenju.

Napominju da su ovo samo osnovne primjedbe.

"Zaključci i amandmani koje usvajamo, samo su naše osnovne primjedbe protiv nesumnjivo destruktivnog Nacrta. Bez namjere da odredujemo kriterije i stavove u drugim znanstvenim područjima, koja su možda bitno drugačijeg tipa valorizacije od naših područja, odsjeci za filozofiju i sociologiju upozoravaju na pogubne posljedice koje sa sobom nosi Nacrt i pozivamo zastupnike u Skupštini XS na dijalog i mogućnost da šire obrazložimo sve što smo naveli, ukoliko je to potrebno, jer će šteta koju će učiniti ovaj Nacrt ukoliko bude usvojen biti ireverzibilna i u druśtvenom smislu nemjerljiva.

U galeriji pogledajte sve amandmane ova dva odsjeka Filozofskog fakulteta na Nacrt zakona o visokom obrazovanju u KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije