Duraković: Ovakav zakon je prijetnja za visoko obrazovanje u KS

9
Radiosarajevo.ba
Duraković: Ovakav zakon je prijetnja za visoko obrazovanje u KS
PrtScr / Zastupnici SDP BiH u KS

Zastupnici SDP-a BiH u Skupštini Kantona Sarajevo Jasna Duraković i Igor Stojanović na današnjoj press konferenciji iskazali nezadovoljstvo u vezi prijedloga nacrta Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo.

Jasna je isktanula da su zajedno sa timom ljudi analizirali tekst Zakona, koji je prema njihovom mišljenju šteta za visoko obrazovanje.

"Nadam se da će resorno ministarstvo prihvatiti naše prijedloge. Bez obzira koliko će to teško pasti određenim pojedincima koji su radili na ovome, ova rješenja su retrogradna. Ovdje je apsolutna diskriminacija studenata. Status redovnog studenta se dodatno otežva. Povećava se broj studenata koji će skuplje plaćati obrazovanje.

Sebi ne možemo priuštiti da poskupljujemo obrazovanje za sve studente, pogotovo u vremenu kada gubimo mlade ljude.

Problematično je za profesore, docente i druge. Uvođenje novog tijela, Vijeća za obrazovanje i nauku, je u potpunosti suprotno u potpunosti sa svim onim za šta se SDP zalaže. Ovo promovira puzajuću privatizaciju obrazovanja u BiH.

Ovo će biti jako teško mijenjati. Način izbora članova u ovo vijeće je vrlo netransparentan. Oni trebaju da primaju nekakve naknade kroz budžet KS,a ne navodi se nikakva projekcija koliko će koštati. Ima apsolutna prava, a odgovornost je vrlo mala", kazala je ona.

Jasna ističe da je ovakav zakon prijetnja za javno obrazovanja, te da se na ovaj način uvode i visoke škole.

"Bilo ko će sutra moći registrarati visoku školu bez ikakvih kriterija. Zakon otvara mogućnost lošim privantim fakultetima, da otvaraju svoje ispostave u Sarajevu. Moj lični stav je da će se u potpunosti srozati javni univerizet. Zakon nameće tu famoznu metrifikaciju. To ne mgu biti presudni kriteriji za napredovanje akademskog osoblja. Potpuno se ovim zanemaruje sadržaj znanstvenog rada. Zakon ne propaznaje jako bitne segmente znanstvenog rada.

Postoji vrlo opravdana zabrinutost.

Naučnici i svi oni koji rade na UNSA, bit će primorani objavljivati radove van ove zemlje i tako će doći do jačanja tuđe publicistike umjesto da jačaju domaću. Zakon samo na početku i to vrlo deklarativno navodi brojne ciljeve i principe. Meritum zakona ide u suprotnom pravcu", istaknula je ona.

Uvođenjem ovakvog zakona radi se na komercijalizaciji visokog obrazovanja.

"Ovim zakonom se prožima maksimalna komercijalizacija visokog obrazovanja. To nužno znači degradiranje obrazovnog sistema i prebacuje se sa razvoja društva znanja na isključivo sticanje profita.

Na taj način se ne može govoriti o kvalitetu.

Dodatni motiv je za sazivanje ove press konferencije, je što ovakvim zakonom nećemo dobiti bolje obrazovanje, već retrogradno", poručila je Jasna.

Ona je mišljenja da svaki nacrt zakoan koji pretrpi izmjene preko 50 mora biti vraćen na doradu.

Mi ćemo do sjednice da razmotrimo o svemu i vidjet ćemo kakvo će biti raspoloženje i kako će reagirati resorno ministarstvo.

Igor Stojanović kaže da je od ranije poznato da unutar koalicije ne postoje isti stavovi po svim pitanjima, i dodaje da je to normalno.

"Kada je u pitanju ovaj zakon, treba uzeti u obzir da je ovo ministarstvo tek formirano i ovo su svojevrsne porođajne muke. Ovo danas u naši stavovi usaglašeni sa akademskom zajednicom. Ako smo se već odlučili da imamo ovo ministarstvo hajde da imamo i kvalitetno obrazovanje.

Bitno je da se ne smanji kvalitet obrazovanja, koji je ionako dobro urušen. To mora biti kontrolisano, javnost je svjesna šta se desilo sa privatnim fakultetima.

Mislimo da ovo nije dobar početak, moraju postojati bolji kriteriji, mora se znati ko su bolji predavači i drugo, ne možemo podržavati kupovinu znanja.

I mi smo dio trojke i pokušavamo da to popravimo i mi kao dio koalicije ćemo pokušati da popravimo sve ono što možemo. Ovo nije udar na trojku ovo je popravljanje situacije unutar Vlade KS.

Imat ćemo još neke razgovore sa koalicionim partnerima, a ako vidimo da ne bude razumijevanja, mi sigurno nećemo podržati zakon, ali ako vidimo razumijevanje podržat ćemo nacrt i odna raditi dalje", zaključio je Igor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije