Škola na Šipu nije otvorila svoja vrata ni ovog septembra, roditelj ogorčeni

7
Radiosarajevo.ba
Škola na Šipu nije otvorila svoja vrata ni ovog septembra, roditelj ogorčeni
Foto: Općina Centar / Škola na Šipu

Škola u sarajevskom naselju Šip gradi se već pet godina, a školsko zvono bi trebalo konačno u ovoj školi zazvoniti 1. novembra.

Ovu školu su jučer posjetili predstavnici sarajevske Općine Centar i Vlade Kantona Sarajevo, koji su i ovom prilikom govorili o problemima izgradje ove ustanove, koji traju već godinama.

"Škola se godinama gradi ritmom kojim nismo bili zadovoljni. Mi želimo da to sve ide brže. Ova škola, u koju je Kanton Sarajevo samo u 2021. godini uložio dva miliona maraka, biće najveća i najmodernija u Kantonu Sarajevo", rekao je ovom prilikom premijer Kantona Sarajevo Edin Forto.

EUROPOL otkrio više detalja: "Kako je u BiH srušen najuži krug pomagača globalnog kralja droge"

EUROPOL otkrio više detalja: "Kako je u BiH srušen najuži krug pomagača globalnog kralja droge"

Redakciji portala Radiosarajevo.ba javio se građanin Armin Čičak koji je predstavnik stanara u ulici Branilaca Šipa na Šipu, te neformalni predstavnik grupe od 250 građana okupljena oko Viber grupe stanara ovog naselja. On je samo jedan od mnogih roditelja koji je svoje dvije kćerkice, koje pohađaju prvi i treći razred osnovne škole, trebao upisati u ovu ustanovu.

Kako nisu postojali uslovi za takvo nešto, on ih svaki dan vozi u školu koja je udaljena četiri kilometra od njihove kuće.

Armin Čičak - undefined

FOTO: Društvene mreže: Armin Čičak

"Škola na Šipu se gradi pet godina i prethodna administracija i općinski načelnik su uveliko bili kritikovani od strane stanara, što je rezultiralo peticijom iz 2018. godine kada smo prikupili preko 500 potpisa i zahtijevali rebalans budžeta općine Centar te izdvajanje dodatnih sredstava za školu na Šipu. Tada smo primljeni kod općinskog načelnika i premijera Kantona te je u više navrata obećavano da će škola na Šipu biti završena do septembra 2020. godine, pa do kraja 2020. godine, a naposljetku i do septembra 2021. godine. Prilikom izborne kampanje i predizbornih aktivnosti tadašnji kandidat za načelnik Srđan Mandić je posjetio naselje Šip i javno pred okupljenim građanima rekao da je njegov temeljni projekat za naselje Škola na Šipu te da će ako bude izabran za načelnika sve uraditi da škola bude otvorena do septembra 2021. godine. Načelnik je podržan većinskim brojem glasova iz naselja na osnovu svoga plana i iznesenih tvrdnji", naveo je Čičak.

Podsjetimo da su predstavnici Vlade KS i Općine Centar u januaru obišli ovu lokaciju, kojoj prilikom je premijer Forto izjavio:

U razgovorima sa ministricom Hota-Muminović i načelnikom Mandićem dogovoreno je da se u budžetima Općine i Kantona povećaju izdvajanja kako bi izgradnja objekta bila okončana do septembra".

Više o ovome možete pročitati OVDJE.

Građani ovog naselja su više puta pisali Ministarstvu obrazovanja KS u vezi upisa učenika u ovu školu.

"Ali, uvijek smo dobijali oprečne stavove da će možda biti škola otvorena, da će upisni rok biti u augustu, a onda i da škola neće biti otvorena za učenike. Posljednje informacije u vezi toga smo dobili neposredno pred početak školske godine da škola neće biti administrativno završena, jer nisu završeni građevinski radovi na školi. Loptica je konstantno prebacivana sa nivoa općine na nivo Ministarstva i obrnuto. Činjenica je da je načelnik više puta tokom godine Mandić dezavuisao javnost i lažno obećao otvaranje škole na Šipu 1. septembra 2021. godine. Roditelji učenika, među kojima sam i ja su do kraja augusta čekali sa upisom svojih mališana, jer smo više puta i od Ministarstva dezavuisani i prosljeđivane su pogrešne ili nepotpune informacije građanima.

Ministrica Muminović-Hota je čak izlazila u javnost sa malicioznim izjavama da će posuđivati namještaj od drugih škola,a činjenica je da se škola na Šipu gradi skoro 5 godina i u ovom periodu su se mogle obaviti sve procedure javnih nabavki, konkursnih procedura, imenovanja nastavnog osoblja i rukovodstva škole", naveo je Čičak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije