Školarci, želimo vam sretan početak nove školske godine!

0
Radiosarajevo.ba
Školarci, želimo vam sretan početak nove školske godine!
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Djeca ponovo u školskim klupama

Ove godine svi školarci u Bosni i Hercegovini se vraćaju u školske klupe.

Stav većine roditelja, ali i struke je kako je veoma važna činjenica da se djeca vraćaju u školske klupe, u nadi da će to i potrajati s obzirom na okolnosti pandemije koronavirusa. Stoga, budimo i dalje odgovorni...

Inače, nastava u novoj 2021./2022. školskoj godini ove srijede, 1. septembra, počinje u Kantonu Sarajevo, Bosansko-podrinjskom kantonu te u Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu.

Ekipa Dubioze Kolektiva pripredila show u zagrebačkom tramvaju: Pogledajte dio atmosfere

Ekipa Dubioze Kolektiva pripredila show u zagrebačkom tramvaju: Pogledajte dio atmosfere

Istog dana se u školske klupe vraćaju i đaci u bh. entitetu RS ali i u Brčko distriktu BiH.

Kako je ranije saopćeno iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, nova školska godina će u ostatku bh. entiteta Federacije Bosne i Hercegovine početi u ponedjeljak, 6. septembra 2021. godine kada nastava počinje u Unsko-sanskom kantonu, Kantonu 10, Zapadnohercegovačkom kantonu, Hercegovačko-neretvanskom kantonu, Srednjobosanskom i Posavskom kantonu.

A da bi se “živa” nastava mogla realizirati u učionicama, ključ je da se poštuju sve propisane epidemiološke mjere s ciljem da se izbjegne ili prevenira nagli porast broja zaraženih od virusa COVID-19.

Na radost brojnih osnovaca i srednjoškolaca te njihovih roditelja, za sada nema potrebe za uvođenjem online nastave koja je mnogim učenicima postala sinonim i obilježje protekle "pandemijske" školske godine.

Ipak, ukoliko za to bude potrebe, nadležna ministarstva obrazovanja naglasila su da će pratiti epidemiološku situaciju i predlagati drugačije oblike organizacije nastave.

Stručnjaci i predstavnici obrazovnih institucija u našoj zemlji posebno naglašavaju činjenicu da im je jako važno to što će se osnovci vratiti u školske klupe.

Po najavama, prijem za učenike prvih razreda bit će organiziran u školama u skladu s jasno definisanim epidemiološkim mjerama. Podsjećamo da, tokom odgojno-obrazovnog procesa kod mališana posebno je važan neposredan kontakt s učiteljima, nastavnicima i drugim učenicima, jer najmlađi đaci nisu dovoljno samostalni kao učenici iz starijih razreda.

Mnogi eksperti su, kako u zemlji tako i u svijetu, saglasni s tezom da škole trebaju biti među posljednjim mjestima za zatvaranje zbog virusa COVID-19 i prvim za ponovno otvaranje.

Iz tog razloga, potrebno je u saradnji s zdravstvenim institucijama razviti strategije testiranja i samnjivanja rizika od zaraze virusom COVID-19. Također, preporučuje se i posvećivanje posebne pažnje prema zaštiti mentalnog i socijalnog blagostanja djece uz zaštitu najugroženije i marginalizirane djece.

Školarci, želimo vam sretan početak školske godine!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije