Skandal | Nenad Nešić ponovo ponižavao Srebrenicu: Pričao vic i ismijavao žrtve genocida

42
Radiosarajevo.ba
Skandal | Nenad Nešić ponovo ponižavao Srebrenicu: Pričao vic i ismijavao žrtve genocida
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Nenad Nešić

U emisiji Ćirilica Milomira Marića, poznatog po svojoj kontroverznoj retorici i bliskim vezama s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, gostovao je ministar sigurnosti u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine Nenad Nešić.

Emisija je bila najavljena s velikom pompom, a Marić je Nešića predstavio kao "mladog lava srpske politike", naglašavajući njegove poteze i hrabrost u politici koja, prema Marićevim riječima, "brani interese srpskog naroda".

Međutim, ono što je uslijedilo u emisiji izazvalo je ogorčenje i osudu mnogih.

U Sarajevu ponovo zapaljen automobil: Objavljeni detalji

U Sarajevu ponovo zapaljen automobil: Objavljeni detalji

Tema razgovora ubrzo se okrenula prema genocidu počinjenom nad Bošnjacima, a ton diskusije bio je, blago rečeno, neprimjeren. Okupljena svita, koja se već više puta sastajala kako bi negirala genocid, ponovno je iznijela 'argumente' koji su u suprotnosti sa zvaničnim presudama međunarodnih sudova. Posebno su pokušavali ubijediti javnost da Rezolucija o Srebrenici ima za cilj stigmatizaciju cijelog srpskog naroda kao genocidnog, iako to nigdje u tekstu Rezolucije nije napisano.

Najviše boli način na koji su Marić i Nešić i drugi gosti razgovarali o periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu. S nevjerovatnim mirom i odsustvom empatije, na ivici podsmijeha, govorili su o najtragičnijim mjestima novije bošnjačke historije. Nepravilno izgovarajući imena mjesta kao što su Markale, Ulica Vase Miskina, Tuzlanska kapija, Vijećnica, Keraterm, Trnopolje i, naravno, Srebrenica, stvarali su atmosferu u kojoj je samo nedostajao grohotan smijeh da bi priča bila potpuna.

Nažalost, takav smijeh smo i čuli – i to od samog Nešića. Javno, sramotno, Nešić je zbijao šale na račun onih koje su pobili četnici, kojima se, kako se čini, i sam ponosi, piše Hayat. Ova emisija predstavlja još jedan u nizu pokušaja revizionizma historije, gdje se kroz omalovažavanje i negiranje zločina nastoji stvoriti iskrivljena slika historije.

Dodik i Nešić otputovali u Rusiju: Objavili fotografiju iz aviona, (ponovo) podigli tri prsta

Dodik i Nešić otputovali u Rusiju: Objavili fotografiju iz aviona, (ponovo) podigli tri prsta

"Ako mi dozvolite da kažem jednu šalu, koja je bitna povodom sahrane oca u Potočarima. Pitali malog Muju da kaže osnovne podatke o ocu. Kaže: 'Rođen u Sarajevu, sahranjen u Srebrenici, živi u Njemačkoj'", smješkajući se kaže Nešić.

Ovakav pristup ne doprinosi pomirenju i izgradnji zajedničke budućnosti u Bosni i Hercegovini.

Umjesto toga, produbljuje rane i podjele među narodima, otežavajući proces suočavanja s prošlošću i prevazilaženja trauma. Važno je da se lideri, kako politički tako i medijski, ponašaju odgovorno i s poštovanjem prema svim žrtvama, bez obzira na njihovu nacionalnost ili vjersku pripadnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (42)

/ Povezano

/ Najnovije