Završena sjednica Doma naroda PS BiH bez ijedne odluke

Fena
Završena sjednica Doma naroda PS BiH bez ijedne odluke
Foto: Fena / Sa sjednice Doma naroda PSBiH

Delegati iz Kluba Srba Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH danas su, suzdržanim i glasovima protiv, odbili većinu tačaka dnevnog reda zbog čega će one biti upućene Kolegiju Doma na usaglašavanje.

Tako će, kazao je dopredsjedavajući Doma naroda Nikola Špirić (SNSD), nastaviti postupati dok se o svemu ne odrede poslanici NSRS na sjednici zakazanoj za ponedjeljak.

Ovakvo ponašanje delegata iz Kluba srpskog naroda uslijedilo je nakon sastanka političkih predstavnika iz RS u Banjoj Luci na kojem je odlučeno da će oni na nivou BiH obustaviti rad u odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH do usvajanja novog zakona o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija.

Međutim, na novinarsko pitanje upućeno Špiriću da se takvo glasanje srpskih delegata ne poklapa s tom odlukom jer su ipak na neki način odlučili o svim tačkama dnevnog reda, Špirić je kazao da je u pitanju ista stvar jer neodlučivanje znači ne dopustiti da se protiv interesa RS-a donese ijedna odluka.

Predstavnici iz RS ovaj stav su zauzeli nakon odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koji je proglasio neustavnim Zakon o poljoprivrednom zemljištu entiteta.

U Sarajevu je sinoć u zgradi Predsjedništva BiH održan sastanak člana Predsjedništva BiH i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika s ambasadorima zemalja takozvane Quinte koji je, potvrdio je novinarima Špirić, sazvan upravo na inicijativu Dodika kako bi ih on obavijestio o novim stavovima političkih predstavnika RS-a.

Međutim, ništa osim toga novinarima Špirić nije rekao zbog čega još uvijek nema potvrde o tome da li je bilo nekih zaključaka nakon tog susreta.

Hoće li vojnici OS BiH ostati bez većih plaća zbog blokade iz RS-a

Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine danas na sjednici bi trebao da razmatra zahtjev Vijeća ministara BiH da Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH bude razmatran po hitnom postupku. Vijeće ministara BiH ranije je utvrdilo, većinom glasova, prijedlog tog zakona, čime se provodi Odluka Ustavnog suda BiH.

Delegat Kluba Bošnjaka Denis Bećirović (SDP) ocijenio je da Dodik ovakvim stavovima ruši Dejtonski mirovni sporazum nepoštujući konačne odluke Ustavnog suda BiH.

Podsjetio je da je i devedesetih godina prošlog vijeka bilo namjera da se neki povuku iz BiH, ali država BiH je postala punopravna članica Ujedinjenih nacija, dodajući da niko ne može blokirati BiH zbog čega je pozvao političke predstavnike iz RS-a da to i ne pokušavaju činiti.

Također, delegat Kluba Hrvata Zlatko Miletić (DF) pozvao je sve aktere ovakve situacije da sjednu za stol i zajednički odluče šta će se dalje događati u vezi s novonastalom situacijom, ali dodajući da je cijeli proces potrebno vratiti u institucije sistema.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije