Reakcije / SDA: Odbijamo Dodikov i Čovićev ultimatum, međunarodna zajednica da ne nasjeda

14. 02. 2020. u 11:14:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 586

SDA ne prihvata ultimatum Milorada Dodika i Dragana Čovića, kojim traže usvajanje državnog zakona čija bi isključiva funkcija bilo uklanjanje stranih sudija iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz SDA.

Pozvali su i predstavnike međunarodne zajednice da „ne nasjedaju na Dodikove ucjene u vezi sa Ustavnim sudom praćene lažnim obećanjima“.

„Podsjećamo da je Dodik isti scenarij krize kreirao i 2009. godine, tražeći da se ne produži mandat za strane tužioce i sudije u bh. pravosuđu, a obećavajući zauzvrat deblokadu institucija i političku stabilnost. Jedini rezultat tadašnjeg popuštanja, koje je Dodik shvatio kao znak slabosti međunarodne zajednice, bila je još veća politička destabilizacija i permanentna kriza, koja se od 2009. do danas kontinuirano održava jednostranim potezima iz entiteta RS“, navode iz SDA.

Ističu da je odluka da se povuku strani tužioci i sudije imala kobne posljedice za samo pravosuđe, koje je od nezavisnog i funkcionalnog stuba vlasti postalo politički zavisno i korumpirano tijelo, koje je u očima građana i svim relevantnim analizama trenutno najveća prepreka pravnoj sigurnosti i razvoju bh. društva.

„Ponavljanje istog scenarija i u slučaju stranih sudija u Ustavnom sudu, umjesto političke stabilnosti i vladavine prava proizvelo bi još radikalniju političku nestabilnosti i pravni haos, i SDA to neće dopustiti“, saopćili su iz SDA.

Ističu da je jedina ispravna reakcija na novonastalu krizu jedinstvena i odlučna poruka međunarodne zajednice Dodiku da ultimatumima neće dobiti ništa, te da će snositi teške posljedice, po principu individualne odgovornosti, ukoliko se odluči da jednostranim potezima nastavi proizvoditi krizu.

Dodik: BiH je u bezizlaznoj situaciji, stranci ne razumiju realnost

Kako je poslije sastanka na konferenciji za novinare kazao Dodik, ove dvije stranke već duže vremena dijele iste vrijednosti. Prenio je da su razgovarali su o izmjenama Izbornog zakona te su se suglasili da treba doći do rekonstrukcije zakona, na način da bude zagarantovano da konstitutivni narodi biraju svoje predstavnike.

NEMA KOMENTARA