Širi se epidemija: U KS od morbila oboljelo skoro 3.315 osoba

8
Radiosarajevo.ba
Širi se epidemija: U KS od morbila oboljelo skoro 3.315 osoba
Foto: INZ / Važne preporuke i informacije u vezi sa širenjem infekcije morbila

Od početka pojave zarazne bolesti morbila u Kantonu Sarajevo Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo je, nakon što je dobilo Stručno mišljenje od Zavoda za javno zdravstvo KS 26. januara 2024. godine proglasilo epidemiju morbila na području Kantona Sarajevo.

U januaru 2024. godine prijavljeno je 15 oboljelih i 490 eksponiranih osoba, osoba koje su bile u kontaktu s oboljelim.

Od proglašenja epidemije, u cilju transparentnosti informacija za javnost, uposlenici Zavoda za javno zdravstvo KS su na web stranici Zavoda svakodnevno ažurirali podatke o broju oboljelih, te je Ministarstvo zdravstva održalo niz sastanaka sa zdravstvenim ustanovama u cilju praćenja epidemije i poduzimanja mjera u cilju spriječavanja širenja epidemije, o čemu je obaviještena šira javnost.

EURO 2024 | Uživo iz Frankfurta s utakmice Europskog prvenstva: Portugal - Slovenija

EURO 2024 | Uživo iz Frankfurta s utakmice Europskog prvenstva: Portugal - Slovenija

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo predložilo je konkretne korake i mjere Vladi Kantona Sarajevo, a koje je Vlada Kantona Sarajevo usvojila na 10. sjednici održanoj 01.02.2024. godine.

Do danas, u Kantonu Sarajevo je vakcinisano 6.909 djece, a broj oboljelih od morbila u Kantonu Sarajevo je 3.315. Broj oboljele djece je trenutno u opadanju, a vakcinacija se redovno obavlja u svim OJ Doma zdravlja Kantona Sarajevo.

Anketa | Potvrđeno: Evo zašto je 29 roditelja u Sarajevu platilo kaznu od 2.900 KM

Anketa | Potvrđeno: Evo zašto je 29 roditelja u Sarajevu platilo kaznu od 2.900 KM

Nažalost, još uvijek je veliki broj nevakcinisane djece i to je razlog pojave i širenja epidemije.

Usvojene mjere i dalje su na snazi, a Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo, Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo i pedijatri u Kantonu Sarajevo kontinuirano pozivaju roditelje da vakcinišu svoju djecu, jer je vakcinacija protiv morbila najučinkovitija mjera za sprečavanje širenja epidemije.

Mjere su dostupne i na web stranici Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, našim društvenim platformama, kao i na web stranici Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo. Zavod za javno zdravstvo KS kontinuirano radi na edukaciji građana kako bi se što veći broj djece vakcinisao.

Sve informacije su transparentne i na svaki novinarski upit smo bili i ostali dostupni. Od proglašenja epidemije u medijima smo, kao i predstavnici Zavoda za javno zdravstvo KS detaljno objasnili i redovno pozivali roditelje da vakcinišu djecu kao jedinu efikasnu mjeru za sprečavanje obolijevanja većeg broja djece. Kroz brojna gostovanja u medijima, objasnili smo i to da smo prvi proglasili epidemiju u odnosu na druge u FBiH, vakcinisali najveći broj djece u BiH i svako medijsko obraćanje koristimo da apelujemo na roditelje za vakcinaciju, pa tako i ovaj put.

/ Anketa

Roditelji, da li redovno vakcinišete svoju djecu?
Rezultati

Shodno navedenom, Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo će i dalje pratiti situaciju u vezi sa epidemijom morbila, te poduzimati mjere u skladu sa nadležnostima i bez potrebe širenja panike među građanima Kantona Sarajevo, saopćeno je iz Ministarstva zdravstva KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije