Epidemija morbila u Sarajevu: Zaraženo 45 djece, porastao broj vakcinisanih

2
L. M.
Epidemija morbila u Sarajevu: Zaraženo 45 djece, porastao broj vakcinisanih
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Dom zdravlja Vrazova/Ilustracija

Na području Kantona Sarajevo proglašena je epidemija zarazne bolesti morbila, a prema posljednjim podacima, zaraženo je 45 djece.

Kako su naveli iz Doma zdravlja Kantona Sarajevo u odgovoru na upit portala Radiosarajevo.ba, zaprimljeno je 45 prijava obolijevanja od morbila, od čega je 15 laboratorijski potvrđenih slučajeva.

Od 25. januara do 10. februara 2024. godine ukupno je vakcinisano 2.577 djece MRP vakcinom, koja štiti od morbila kao i zaušnjaka i rubeole. Do 1. februara broj vakcinisane djece iznosio je nešto više od 1.500 djece.

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

"Školski i predškolski dispanzeri, kao i ostale OJ Doma zdravlja gdje ima dovoljno pedijatara i gdje se mogu odvojiti zdrava od bolesne djece, nastavljaju vršiti vakcinaciju. Podsjećamo da se imunizacija djece osim radnima danima i dalje obavlja subotom na dva punkta, Centar i Novi Grad, te pozivamo još jednom roditelje da se odazovu, bez najave i termina kako bi što prije spriječili dalje širenje ove zarazne bolesti, radnim danima u dvije smjene i subotom od 8h-15h.

Svakako apelujemo dalje i priželjkujemo veću kolektivnu svijest što se tiče imunizacije. Savjetuje se izbjegavanje masovnih okupljanja, posjeta tržnim centrima, igraonicama, organizovanim rođendanima", naveli su iz Doma zdravlja za Radiosarajevo.ba.

Na području Kantona Sarajevo 10. februara proglašena je epidemija zarazne bolesti morbila.

U Kantonu Sarajevo proglašena epidemija morbila

U Kantonu Sarajevo proglašena epidemija morbila

Za vrijeme trajanja epidemije preduzimaju se mjere predviđene Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, navedeno je u objavi u Službenom listu Federacije BiH.

Među mjere spadaju predstavljanje i zdravstveno vaspitanje o prevenciji zaraznih bolesti, rano otkrivanje izvora zaraze i puteva prenošenja zaraze, prijavljivanje, prijevoz i izolacija, hospitalizacija i liječenje oboljelih lica, pojačana imunizacija djece, kao i provođenje i drugih mjera koje naredi ministar zdravstva Kantona Sarajevo, odnosno Vlada Kantona Sarajevo.

Ranije je epidemija proglašena i u Tuzli, Živinicama i Bijeljini.

Troje djece mlađe od dvije godine iz Bijeljine zaraženo morbilima

Troje djece mlađe od dvije godine iz Bijeljine zaraženo morbilima

Iz Svjetske zdravstvene organizacije ranije su upozorili da je ovo ponovno pojavljivanje morbila povezano sa nazadovanjem u obuhvatu vakcinacije u zemljama regiona u periodu od 2020. do 2022. godine što je djelimično povezano sa pandemijom COVID-19 koja je značajno je uticala na performanse sistema imunizacije reyultirajući gomilanjem povećanjem broja nevakcinisane i nepotpuno vakcinisane djece.

Morbili su bolest izaziva Morbilivirus (MeV), jedan RNK virus iz porodice Paramyxoviridae. To je virusna infekcija koja se prenosi kapljično, kašljanjem oboljele osobe. Ova bolest ima dosta naziva – ospice, male ospice, male boginje, krzamak. Protiv ove bolesti postoji efikasna vakcina MMR (MRP) koja se daje u 2 doze. 

Inkubacija traje oko 10 do 12 dana. Do pojave osipa može proći 7 do 21 dan, obično 14 dana. U simptome spadaju nos koji curi, visoka temperatura od oko 40°C te karakterističan crveni, pljosnati osip. Rani simptom bolesti su Koplikove tačke – lezije na bukalnoj sluznici (sluznica unutrašnjosti obraza) u regionu prvog i drugog kutnjaka.  Drugi simptomi uključuju korizu, konjuktivitis i kašalj. Može se javiti anoreksija usljed dijareje te generalizirana limfadenopatija (uvećanje limfnih čvorova).

Od gotovo iskorijenjenih bolesti do epidemija i u BiH: "'Pitanje je kada će se javiti druge bolesti"

Od gotovo iskorijenjenih bolesti do epidemija i u BiH: "'Pitanje je kada će se javiti druge bolesti"

Osip traje oko 5-6 dana, zatim mrlje postanu smeđe i osip se povlači i ljušti. 

Komplikacije se javljaju u oko 30% slučajeva. Komplikacije su najčešće kod djece mlađe od 5 godina i odraslih iznad 20 godina. U komplikacije spadaju:

  • teška dijareja (8% slučajeva) s teškim gubitkom proteina;
    otitis media/zapaljenje srednjeg uha (5-15%);
    upala pluća (5-10%) -klinička slika može biti toliko teška da se nekad oboljeli mora priključiti na respirator;
    encefalitis (0.1%);
    4 – 27 /100000 subakutni sklerozirajući panencefalitis
    napadi (0.6%)
    akutni manjak vitamina A u toku bolovanja od morbila dovodi do sljepila
    smrtni ishod (0.2%).

Lijeka za ovu infekciju nema. Terapija se sprovodi isključivo sa ciljem olakšavanja simptoma. U slučaju upale pluća, sprovodi se terapija antibioticima. Najbolji način pristupa ovoj infekciji jeste preventiva imunizacijom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije