Proglašena epidemija morbila u Banjoj Luci

2
Radiosarajevo.ba
Proglašena epidemija morbila u Banjoj Luci
Foto: INZ / Morbile

Na području Banjaluke zabilježen je porast broja prijavljenih slučajeva morbila, te je Dom zdravlja Institutu za zaštitu zdravlja Republike Srpske u petak ujutro, 8. marta, prijavio epidemiju morbila na području ovog grada.

"Epidemija morbila se proglašava kada obole dvije ili više osoba koje su bile u međusobnom kontaktu", saopšteno je iz Doma zdravlja Banjaluka.

Ova ustanova registrovala je 12 lica oboljelih od ove zarazne bolesti, od kojih su četiri hospitalizovane.

Oglasio se SDP: Ovako izgleda prava izdaja - 'vještina' koju je tokom decenija SDA specijalizirala

Oglasio se SDP: Ovako izgleda prava izdaja - 'vještina' koju je tokom decenija SDA specijalizirala

"Od tog broja, 11 lica je nevakcinisano ili je nepotpuno vakcinisano vakcinom protiv morbila (MRP)", saopšteno je iz Doma zdravlja Banjaluka.

Podsjećaju da su male boginje ili morbili izuzetno zarazna virusna infekcija, protiv koje postoji efikasna vakcina, koja je obavezna za svu djecu do sedme godine života, a daje se u dvije doze.

"Higijensko-epidemiološka služba naše ustanove je, obzirom na prirodu bolesti i visoku kontagioznost uzročnika, izdala smjernice propisane internim uputstvima o preduzimanju neophodnih mjera profilakse i zaštite na radu u svrhu sprečavanja širenja ove zarazne bolesti", navode iz Doma zdravlja Banjaluka.

Dom zdravlja apeluje na građane da budu posebno oprezni i da se pridržavaju preventivnih mjera kako bi zajedno suzbili širenje ove zarazne bolesti.

Epidemija morbila u Sarajevu: Zaraženo 45 djece, porastao broj vakcinisanih

Epidemija morbila u Sarajevu: Zaraženo 45 djece, porastao broj vakcinisanih

Također, mole sve sugrađane koji primijete simptome morbila, kao što su visoka temperatura, osip po koži, kašalj i curenje nosa, da se odmah jave nadležnim zdravstvenim institucijama. Pravovremena reakcija i prijava slučajeva, dodaju, ključni su za efikasnu kontrolu širenja bolesti.

"Naša Ustanova će raditi u punom kapacitetu kako bi pružila adekvatnu zdravstvenu zaštitu svim građanima. Apelujemo na saradnju i odgovornost svih sugrađana u borbi protiv morbila", naglašavaju iz Doma zdravlja Banjaluka.

Podsjetimo, na području Kantona Sarajevo u februaru je bila proglašena epidemija morbila, a prema posljednjim podacima, zaraženo je 45 djece.

Kako su naveli iz Doma zdravlja Kantona Sarajevo u odgovoru na upit portala Radiosarajevo.ba, zaprimljeno je 45 prijava obolijevanja od morbila, od čega je 15 laboratorijski potvrđenih slučajeva.

Od 25. januara do 10. februara 2024. godine ukupno je vakcinisano 2.577 djece MRP vakcinom, koja štiti od morbila kao i zaušnjaka i rubeole. Do 1. februara broj vakcinisane djece iznosio je nešto više od 1.500 djece.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije