Anketa | Potvrđeno: Evo zašto je 29 roditelja u Sarajevu platilo kaznu od 2.900 KM

5
N. O.
Anketa | Potvrđeno: Evo zašto je 29 roditelja u Sarajevu platilo kaznu od 2.900 KM
Foto: Arhiv / Dom Zdravlja / Ilustracija

Prema saznanjima portala Radiosarajevo.ba, kažnjeno je 29 roditelja u Sarajevu zbog nevakcinisanja djece protiv morbila.

U pokušaju da se spriječi širenje morbila, ali i proradi svijest roditelja o važnosti imunizacije, uvedene su novčane kazne za one koji odbijaju vakcinisati djecu, potvrdila je za portal Radiosarajevo.ba Vildana Brdarić-Vranj, stručna savjetnica za informisanje Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Prema podacima, u aprilu i martu 2024. godine pokrenuto je 99 inspekcijskih postupaka na osnovu nepotpunog vakcinalnog statusa djece, što je rezultiralo izdavanjem 29 prekršajnih naloga u ukupnom novčanom iznosu od 2.900 KM.

Svećenik iz BiH proslavio stupanje u službu: "Danas, majko, rediš svoga sina"

Svećenik iz BiH proslavio stupanje u službu: "Danas, majko, rediš svoga sina"

Prema informacijama koje smo dobili iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Sarajevo, inspekcija vrši nadzor nad propuštanjem obavezne imunizacije djeteta, za koju je odgovoran roditelj ili staratelj, u skladu sa zakonskim propisima.

Ovaj nadzor obavlja se na osnovu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, Pravilnika o načinu provedbe obavezne imunizacije, imunoprofilakse i hemoprofilakse protiv zaraznih bolesti, kao i Naredbe o programu obaveznih imunizacija stanovništva protiv zaraznih bolesti u 2024. godini.

Sanitarni inspektori imaju ključnu ulogu u procesu. Oni primaju potvrde od JU Dom zdravlja KS u kojima su navedeni podaci djeteta koje nije vakcinisano, te podaci roditelja/staratelja koji odbija obaveznu imunizaciju, iako je dijete zdravo. Roditeljima se dostavlja poziv za pristup Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove radi utvrđivanja činjeničnog stanja.

U našoj anketi možete iznijeti svoj stav o vakcinisanju djece:

/ Anketa

Roditelji, da li redovno vakcinišete svoju djecu?
Rezultati

Priliv zaprimljenih potvrda JU Dom zdravlja KS o nekompletnom vakcinalnom statusu djeteta je kontinuiran, ali s razlikom u broju potvrda, zavisno da li su u toku sistematski pregledi ili upis djece u školu/vrtić.

U slučaju odbijanja vakcinacije, roditeljima ili starateljima izriče se novčana kazna u iznosu od 100,00 KM do 2.000,00 KM zbog propuštanja dužne brige za maloljetno lice. Međutim, postoji i mogućnost da roditelj ili staratelj prihvati obavezu vakcinacije djeteta, nakon čega im se daje rok od dva mjeseca za izvršenje iste.

Alarmantno stanje: Proglašena epidemija morbila u jednom bh. gradu

Alarmantno stanje: Proglašena epidemija morbila u jednom bh. gradu

Navedene mjere imaju za cilj povećanje kolektivnog imuniteta u Sarajevu i sprečavanje širenja zaraznih bolesti poput morbila.

Portal Radiosarajevo.ba u narednim danima kontaktirat će zdravstvene radnike kako bismo dobili bolji uvid u ovu situaciju te istražili kako roditelji postupaju po pitanju vakcinacije svoje djece nakon što su uvedene novčane kazne. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije