Zabrinjavajuće: U Brčko distriktu BiH prijavljeno 28 slučajeva obolijevanja od morbila

4
Fena
Zabrinjavajuće: U Brčko distriktu BiH prijavljeno 28 slučajeva obolijevanja od morbila
Foto: Pexels / Ilustracija / Morbile

Pododjeljenju za javno zdravstvo Vlade Brčko distrikta BiH u ovoj godini prijavljeno je 28 slučajeva obolijevanja od morbila - potvrdila je danas na konferenciji za novinare doktor medicine Jasmina Čehić Ljaljić.

Prema njenim riječima, najmlađi oboljeli star je šest mjeseci, a od ukupnog broja oboljelih njih šest je hospitalizovano i nisu vakcinisani ili su djelimično vakcinisani.

"Obuhvaćenost vakcinacijom protiv morbila za 2023. godinu iznosi 52 posto, a potrebna vrijednost za postizanje kolektivnog imuniteta je 95 odsto vakcinisanih", podvukla je Čehić Ljaljić i pozvala sve roditelje da budu društveno odgovorni i vakcinišu svoju djecu.

U Neumu jutros 13 stepeni: Meteorolozi objavili prognozu do utorka - bit će i kiše i sunca

U Neumu jutros 13 stepeni: Meteorolozi objavili prognozu do utorka - bit će i kiše i sunca

Naglašava da su dosad klinički potvrđena tri slučaja i u skladu s kriterijumima Svjetske zdravstvene organizacije još uvijek nema potrebe za proglašavanjem epidemije morbila na području Distrikta.

Šef higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja u Brčkom doktor specijalista epidemiologije Adrijana Grgić podsjetila je da je uzročnik morbila morbili virus, a bolest je u narodu poznatija kao dječiji krzamak, ospice ili male boginje.

"Izvor bolesti je zaraženo lice i to četiri dana prije i u toku izbijanja osipa. Nakon kontakta sa oboljelim u periodu od sedam do 14 dana javljaju se rani siptomi i dolazi do curenja iz nosa, crvenila i suznih očiju, pojave konjuktivitisa te temperature tijela i do 40 stepeni. Potom se javljaju Koplikove mrlje, osip koji nije vodenast i javlja se iza ušiju, ide ka čelu i licu i zatim se spušta niz trup ka udovima. Osip se povlači istim redom kao što je i nastao", pojasnila je doktorica Grgić.

Katastrofalno stanje: Još jedan grad u BiH proglasio epidemiju morbila

Katastrofalno stanje: Još jedan grad u BiH proglasio epidemiju morbila

Naglašava da je ova bolest posebno opasna usljed pojave komplikacije kod djece starosti do dvije godine i odraslih osoba preko 60 godina starosti.

"Komplikacije mogu zahvatiti sve organe u tijelu krenuvši od respiratornih organa, preko gastroenterološkog sistema (GI) gdje se može pojaviti i dijareja te hepatitis i pankreatitis", zaključila je doktorica Grgić, dodavši da je jedina prevencija kod ove bolesti vakcinacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije