Sindikat obrazovanja tvrdi: Zapošljavanje u novoosnovanom institutu bez javnog konkursa

4
L. M.
Sindikat obrazovanja tvrdi: Zapošljavanje u novoosnovanom institutu bez javnog konkursa
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Press konferencija SSOOIO FBiH

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo i Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo su na današnjoj press konferenciji istakli da žele ukazati na netransparentno zapošljavanje u Institutu za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja.

Saudin Sivro predsjednik Kantonalnog sindikata, kaže da podržavaju struku i unaprjeđenje odgojno-obrazovnog rada.

"Mi smo se nekoliko puta oglašavali vezano za konkurse i zajedno sa Ministarstvom, Vladom i Skupštinom ove godine omogućili upis prvačića u osnovne škole u februaru kako bi konkursi bili raspisani u maju, a samim time svi radnici bili primljeni putem javnog konkursa do godišnjih odmora bili zaposleni.

ArcelorMittal Zenica potvrdio: Danas će se trajno ugasiti Koksara u Zenici

ArcelorMittal Zenica potvrdio: Danas će se trajno ugasiti Koksara u Zenici

Prije dvije godine aktuelna većina koja je tada bila proširena za još tri političke stranke je obećala građanima i svima nama da će osnovati Institut za preduniverzitetsko obrazovanje. Ta odluka je stavljena van snage, donesena nova i pokrenuli novu kroz koju su omogućili imenovanje privremenog vršioca dužnosti upravnog odbora i direktora. To je javnosti najavila resorna ministrica.

Međutim, prešutjela je jednu bitnu činjenicu, u tom institutu dešava se da je zapošljavanje bez javnog konkursa. Radnici se pozivaju telefonskim pozivima, nudi im se posao u tom insitutu i te plate su 500 do 600 KM veće. Mi izražavamo nezadovoljstvo jer smatramo da su te plate bezobrazno visoke u odnosu na druge prosvjetne radnike.

Sivro je najavio i ostavku.

"Ja sam predsjednik u ostavci. Danas će u 15 sati kantonalni odbor da razmatra moju ostavku, ukoliko je prihvate, neko drugi će predstavljati Sindikat.

Ukoliko se prihvati, ja ću se povući. Ukoliko se desi da ostavka bude odbijena, danas će biti donesena odluka o protestima ispred Vlade KS za 16. juni", istakao je Sivro.

Iz Sindikata su također naveli kako su očekivali i očekuju od Instituta da to bude ustanova koja će raditi naučna i stručna istraživanja iz domena odgoja i obrazovanja, da će to biti ustanova koja će pružati stručnu i pedagoško-didaktičku pomoć nastavnicima, koja će biti podrška nastavnicima u davanju instrukcija, biti savjetodavnog karaktera i ustanova koja će imati i nadzornu funkciju i gdje će po potrebi kontrolisati rad nastavnika, ali da izgleda da od toga nema ništa.

"U javnosti je od strane ministrice plasirana konstatacija da su u Institut zaposleni istaknuti prosvjetni radnici, najbolji u svojoj profesiji itd. Pozivamo ministricu da objasni ko je i kada napravio listu istaknutih, najboljih nastavnika i na osnovu kojih je kriterija izvršeno to proglašenje i gdje se to može pronaći na sajtu Ministarstva".

Postavljaju pitanja u vezi sa Institutom za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja:

"Ko je usvojio i utvrdio Opis radnih mjesta i iz koje su države to prepisali?

U skladu sa odredbama Zakona o pristupu informacijama da nam se dostavi usvojeni Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta i da nam se dostavi Odluka o sastavu i imenima Komisije za izradu tog Pravilnika, kao i u kojim su ustanovama radnici Instituta bili zaposleni kao i akademska zvanja i završeni fakulteti?

Press konferencija SSOOIO FBiH - undefined

Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Press konferencija SSOOIO FBiH

U skladu sa odredbama Zakona o pristupu informacijama da nam se dostavi Pravilnik o rad Instituta i koji je organ usvojio navedeni Pravilnik. Molimo da nam se dostavi Odluka o imenovanju Komisije za izradu Pravilnika o radu. Isto tako tražimo da nam se dostave imena Komisije sa podacima o njihovim stručnim i akademskim zvanjima.

U skladu sa odredbama Zakona o pristupu informacijama da nam se dostavi Pravilnik o plaćama Instituta i koji je organ usvojio navedeni Pravilnik. Molimo da nam se dostavi Odluka o imenovanju Komisije za izradu Pravilnika o plaćama Instituta.

Isto tako, tražimo da nam se dostave imena Komisije sa navedenim podacima iz kojih ustanova su bili i njihova zvanja i školska sprema. Na osnovu pouzdanih informacija, zaposleni kadrovi u Institutu imaju za 500,00 do 600,00 KM veće plate u odnosu na na nastavnike zaposlene u obrazovnim ustanovama.

Sindikati još jednom moraju skrenuti pažnju javnosti i odgovoriti svima na pitanje Zašto Sindikati kritikuju i traže odgovore po pitanju Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja", zaključili su iz Sindikata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije