Saudin Sivro: Kap je prelila čašu

4
Radiosarajevo.ba
Saudin Sivro: Kap je prelila čašu
Arhiv / Saudin Sivro

Za ponedjeljak, 18. april, u 12:05 sati sazvana je vanredna sjednica Skupštine povjereništva Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH (SSOOiO FBiH) – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo po pitanju Pedagoških standarda i općih normativa za osnovni odgoj i obrazovanje i normative radnog prostora, opreme, nastavnih sredstava i učila po predmetima za osnovnu školu („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 30/18).

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

Prošle sedmice je ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, Naida Hota-Muminović ignorisala Sindikat kao socijalnog partnera i zatražila izjašnjenje većeg broja osnovnih škola o primjeni Standarda u segmentu prava nastavnika koji su razrednici na 2 sata na ime saradnje sa roditeljima.

Zbog te dvije činjenice, Skupština Sindikata će, između ostalog, zauzeti jasan stav i od ministrice zatražiti da Metodologiju za izradu Godišnjeg programa rada škole uskladi sa Pedagoškim standardima i Kolektivnim ugovorom i, nakon prethodno pribavljene saglasnosti Sindikata, a najkasnije do 8.5.2022. godine usklađenu Metodologiju dostavi na postupanje osnovnim školama;

da osnovnim školama odmah dostavi naredbu o dosljednoj i jednakoj primjeni Pedagoških standarda, a posebno u segmentima koji su direktno povezani za 40-časovnu radnu sedmicu radnika poput prava nastavnika koji je razrednik na 2 sata sedmično za saradnju sa roditeljima; da započne pregovore sa Sindikatom o izmjenama i dopunama važećih Pedagoških standarda čiji će cilj, između ostalog, biti:

smanjenje broja učenika u odjeljenjima, a posebno u odjeljenjima u kojima se nastava realizira sa učenicima po IPP-u,

smanjenje nastavne norme po vrstama nastave i predmetima, smanjenje nastavne norme nastavniku koji je razrednik za 2 časa u normi časova nastavnika i povećanje ukupnog broja sati u neposrednom odgojno-obrazovnom radu nastavnika koji je razrednik na 8 sati,

smanjenje nastavne norme nastavnika koji ima preko 30 godina radnog staža u nastavi za 1 čas, a nastavne norme nastavnika koji ima preko 35 godina radnog staža u nastavi za 2 časa, povećanja plana terenske nastave na 70 časova i umanjenje nastavne norme za 2 časa u normi nastavnika koji realizira terensku nastavu, povećanje stručnog usavršavanja na 1 sat sedmično,

Poziv za vanrednu sjednicu - undefined

Foto: SSOOiO FBiH : Poziv za vanrednu sjednicu

povećanje rada nastavnika koji rade u dvije ili tri škole u stručnim organima na 1 odnosno na 1,5 sat sedmično, preciznije definisanje poslova, profila i stručnih sprema saradnika, stručnih saradnika i ostalih radnika, a posebno asistenata, računovodstvenog radnika i da najkasnije do 8.5.2022. godine Vladi Kantona Sarajevo predloži izmjene i dopune važećih Pedagoških standarda, koje su usaglašene sa Sindikatom.

Skupština povjereništva SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo će od Vlade Kantona Sarajevo tražiti da najkasnije do 21.5.2022. godine, na osnovu prijedloga ministrice i prethodno pribavljene saglasnosti Sindikata, donese Odluku o izmjenama i dopunama Pedagoških standarda i općih normativa za osnovni odgoj i obrazovanje i normative radnog prostora, opreme, nastavnih sredstava i učila po predmetima za osnovnu školu („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 30/18) i istu zajedno sa tekstom izmjena i dopuna objavi u „Službenim novinama Kantona Sarajevo“.

Sindikat će pokušati mirnim putem zaštititi prava radnika, a ako to ne uspije, pozvat će članstvo na mirne proteste kao što je to bio slučaj 2018. godine", navodi se u saopćenju Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH, koje je potpisao predsjednik Saudin Sivro.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije