SPUS zahtijeva povlačenje zakona o visokom obrazovanju

5
Radiosarajevo.ba
SPUS zahtijeva povlačenje zakona o visokom obrazovanju
Foto: Arhiv / Ilustracija

Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu (SPUS) uputio je zahtjev prema Ministarstvu za nauku, visoko obrazovanje i mlade, te Premijeru Edinu Forti za povlačenjem iz parlamentarne procedure Nacrta Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo.

Saopćenje SPUS-a prenosimo u cijelosti:

Predrag Kojović: Mislim da državna koalicija više ne postoji, a čuli smo da stižu i nove sankcije...

Predrag Kojović: Mislim da državna koalicija više ne postoji, a čuli smo da stižu i nove sankcije...

"Obraćamo Vam se ovim putem sa zahtjevom za povlačenjem Nacrta Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo iz parlamentarne procedure kao predstavničko tijelo svih studenata Univerziteta u Sarajevu, zajedno sa studentskim asocijacijama matičnih fakulteta.

U proteklih godinu dana, Nacrt Zakona u skoro pa identičnom tekstu se dva puta nalazi u proceduri kreiranja, te njegovog parlamentarnog života. Podsjećamo, zbog istog Zakona, prethodna ministrica, gđa. Husić-Mehmedović je podnijela neopozivu ostavku, te je na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, dana 08.11.2021. premijer Forto povukao Nacrt Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo sa Dnevnog reda.

Na opće zaprepaštenje, taj tekst Zakona se u 2022. ponovno pojavljuje sa svim spornim stavkama koje je akademska zajednica jedinstveno sa širom društvenom javnosti problematizirala te uslijed koje je nastupilo nezadovoljstvo i javna kritika zakonskog teksta. Za prisjetiti se pisma kojeg su potpisali profesori i asistenti sarajevskih fakulteta, negativnih mišljenja ANUBiH, Vijeća Ekonomskog fakulteta, javnih saopćenja Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu kojima smo upozoravali da je cilj Zakona povećanje budžeta KS, a ne kvaliteta i mnogi drugi javni istupi članova akademske zajednice.

Također, podsjetit ćemo se javnih istupa klubova političkih stranaka kako parlamentarne većine, tako i opozicije kojima je najavljivano da se za tekst Zakona neće glasati, te u istim su upućene oštre kritike na tekst i cilj Zakona.

Kao predstavničko tijelo svih studenata Univerziteta u Sarajevu, Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu je sa svojim asocijacijama matičnih fakulteta 2022. ponovno uložio amandmane kojim bi se sporni tekst pokušao prilagoditi, ukoliko da ne oduzima prethodno stečena prava, kada već u samom tekstu zakona nije naglašena nijedna pozitivna promjena, već strogo kršenje ustaljenog nastavnog procesa na Univerzitetu u Sarajevu. Navedeni amandmani, skoro u potpunosti su odbačeni u Nacrtu Zakona.

Shodno tome, pozivamo Vas, da djelujete u najboljem interesu studenata, te povučete iz parlamentarne procedure tekst Nacrta Zakona o visokom obrazovanju, te isti odbacite u potpunosti, bez daljnjih pokušaja rehabilitacije spornog teksta.

Na taj način Vas pozivamo da pokažete odgovornost prema mladim ljudima, nosiocima budućeg razvoja Bosne i Hercegovine, te da ne dozvolite izglasavanje Zakona koji će im tu budućnost otežati i unazaditi", navodi se u saopćenju SPUS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije