SPUS otkrio detalje novog zakona o visokom obrazovanju, studentima brojne olakšice

E. H.
SPUS otkrio detalje novog zakona o visokom obrazovanju, studentima brojne olakšice
Skupština Kantona Sarajevo na posljednjoj 32. sjednici usvojila je Prijedlog zakona o visokom obrazovanju čime bi napokon trebala biti pokrenuta dugo najavljivana reforma sistema visokog obrazovanja u Kantonu Sarajevo.

Predstavnici studenata, članovi Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu nakon usvajanja prijedloga zakona izrazili su zadovoljstvo saradnjom s Vladom KS-a, kazavši kako je posebno zadovoljavajuće što je u zakon uvršten set pogodnosti za studente.

"Posebno se zahvaljujemo bivšem predsjedniku i članu Komisije za izradu Prijedloga zakona o visokom obrazovanju, našem kolegi Harisu Zahiragiću, koji je punih godinu dana svaki dan vodio bitke s akademskom zajednicom i Vladom KS-a za svako slovo zakona", istaknuli su iz SPUS-a.

Kao neke od najzanimljivijih dijelova novog zakona istaknuli su uvođenje dva termina septembarskog, takozvanog socijalnog roka, uvođenje sistema u kojem će studenti ocjenjivati rad profesora, zatim uvođenje pravilnika ponašanja i odijevanja profesora i studenata, te najzad brojne promjene koje se tiču samog nastavnog procesa od ocjenjivanja i objave rezultata, do prikupljanja i transfera ECTS bodova tokom pojedinih godina školovanja.

Osim ovog, važno je istaknuti i uvođenje besplatnog apsolventskog staža, odredbe kojima se predviđa da dekan formira komisiju koja će utvrđivati uzroke male prolaznosti na pojedinim predmetima, predviđeno izuzimanje profesora ukoliko postoji sukob interesa, te obaveza da profesorski posao u vidu predavanja i vježbi provode isključivo profesori, a ne asistenti i drugo osoblje.

"Profesor je lično dužan održavati predavanja, konsultacije, ispite, uvide u rad i ostale obaveze iz radnog odnosa, što su do sada često radili asistenti, to jeste, zabranjeno je da taj posao rade asistenti, viši asistenti i lektori. Propisana je i sankcija u slučaju da oni to budu radili. Osim toga, propisana je obaveza objavljivanja rasporeda predavanja, konsultacija, ispita, uvida u rad i ostalih obaveza iz radnog odnosa, svih profesora na stranici fakulteta, zajedno sa saglasnošću dekana da profesor predaje na drugom univerzitetu, kao i njegovim rasporedom na drugom univerzitetu. Sve s ciljem sprečavanja da profesori rade preko norme na više univerziteta ili da imaju radne obaveze u dva grada u isto vrijeme, što je do sada često bio slučaj", ističe se u saopćenju SPUS-a.

Također, kao važna dostignuća u novom zakonu SPUS ističe i uvođenje obaveznog završnog rada na master i integralnom studiju, kao i uvođenje sankcija, odnosno, novčanih kazni, za neobjavljivanje rezultata ispita u roku od pet dana, za neodržavanje uvida u rad i konsultacija što je postala ustaljena praksa pojedinaca.

Obavezno objavljivanje završnih radova i obavezno izdavanje diplome na engleskom jeziku, mogućnost da prilikom prijave na konkurs za upis na fakultet kandidati mogu predati ovjerenu kopiju dokumenata i tako steći mogućnost prijave na više fakulteta samo su još neke dodatne pogodnosti za studente.

Još jedna važna stavka jeste da će, od sada, takozvani budžetski odnosno redovni studenti moći obnoviti jednu godinu a da ne izgube svoj status redovnog studenta.

"Zajedno s Ministarstvom i Vladom kreirali smo prijedloge koji imaju za cilj da se uvede obavezna praksa u nastavni proces, da se Univerzitet uveže s Biroom za zapošljavanje, da se finansijski tokovi na UNSA učine transparentnijim, da se osnuje jedinstveni informacioni sistem na kojem će se voditi kompletna analitika i informacije o imovini, nastavnom kadru, zaposlenicima, studentima te njihovom uspjehu i socijalnom ili drugim statusima", zaključuju iz SPUS-a, naglašavajući kako će ovaj zakon donijeti brojna poboljšanja Univerzitetu u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije