Škrijelj: Branit ćemo Univerzitet do posljednjeg daha

Fena
Škrijelj: Branit ćemo Univerzitet do posljednjeg daha
Radiosarajevo.ba / Rifat Škrijelj
Prijedlog zakona o visokom obrazovanju na području Kantona Sarajevo izazvao je veliku raspravu u Skupštini Kantona Sarajevo. 

Intencija prijedloga je bila urediti visoko obrazovanje zbog bržeg provođenja procesa integracije Univerziteta u Sarajevu (UNSA)  te efikasnijim uključivanjem u evropski prostor visokog obrazovanja.

Međutim, raspravu je najviše izazvao prijedlog po kojem se Upravnom odboru Univerziteta daje potpuna finansijska integracija, nadzor, izvještavanje i finansiranje, utvrđivanje jedinstvene politike finansijskog poslovanja visokoškolskih, a ovim se definiraju novi odnosi osnivača i javnih ustanova u toj oblasti.

U Upravnom odboru bi bilo šest članova osnivača, četiri člana Senata i jedan predstavnik studenata, a imao bi mogućnost da razrješava dužnosti dekane i rektore. Ovakav prijedlog nije podržao ni premijer KS-a Elmedin Konaković koji smatra da bi time ugrozili autonomiju univerziteta i podsjetio da "to nije praksa sarajevske akademske zajednice". 

Konaković je dodao  da Univerzitet mora imati apsolutnu autonomiju, ali da je neophodno da Upravni odbor ima kontrolu protoka novca.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj je u obraćanju zastupnicima upozorio na uplitanje politike u rad visokoškolkih ustanova.

Podsjetio je na to da je UNSA najbolji univerzitet u BiH, te da iako nije među prvima na svjetskoj listi, ali je od 20.000 među osam posto najboljih na svijetu.

"On jeste gori od nekih u regiji, poput Zagreba, Beograda, Ljubljane, ali na tim univerzitetima nije bilo rušenja zgrada, ubijanja, paljenja, što je zaustavilo napredak UNSA", kazao je Škrijelj i dodao da je ogroman napor uložila akademska zajednica da ožive univerzitet, vrate mu dostojanstvo.

Rekao je da većina sredstava koje dobiju kao grant ide na plaće uposlenika, a njih je više od 2.600. Ukazao je i na neke negativnosti na UNSA, "u elementima gdje nismo disciplinirani, jer imamo dekana koji uzimaju sebi velike plaće", te da pojedini fakulteti nisu uplaćivali poreze nekoliko godina i drugo.

"Zakon nije dobar, nije reformski, pokušava se da i ono malo autonomije ugasi. Politika je da se rektor oslabi, a onda Senat, a onda ostalo, te da se brutalno uništi Univerzitet", kazao je Škrijelj i doda da će se akademska zajednica boriti od pokušaja političkih elita da unište Univerzitet, te da će ga braniti do posljednjeg daha.

Prenio je zaključke Senata, a jedan od zaljučaka je da u Upravnom odboru bude šest članova predstavnika Univerziteta, četiri članova osnivača i jednog člana predstavnika studenata.

Zastupnicima se obratio i predsjednik Studentskog parlamenta UNSA Merim Serdarević koji je kazao da više od 40.000 studenata daje punu podršku rektoru Rifatu Škrijelju i dekanima UNSA.

Kazao je da je riješeno puno problema koje su studenti imali, apsolventski staž je također omogućen, septembrarski rok, komisijsko polaganje ispita na što studenti imaju pravo u roku od 48 sati od predočenih rezultata ispita, a student ima pravo da zahtijeva i izuzeće nekog člana komisije.

Također je riješeno i to da ukoliko je mala prolaznost na predmetu, dekan je dužan formirati komisiju  ipredložiti mjere za povećanje prolaznosti.

Iako mladi, studenti su zatražili kodeks oblačenja i ponašanja na fakultetima, jer, Serdarević je kazao da se pojedini uposlenici ali i studenti neprilično ponašaju, i neprilično oblače, "a mi želimo biti ozbiljna institucija".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije