Sprema se reforma visokog obrazovanja u Kantonu Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Sprema se reforma visokog obrazovanja u Kantonu Sarajevo
Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je prijedlog novog Zakona o visokom obrazovanju, koji je odmah po utvrđivanju proslijeđen u Skupštinu KS-a, gdje će zastupnici odlučivati o njegovom usvajanju na sjednici za 12 dana.

Kako se navodi u saopćenju, iz resornog ministarstva na usvajanje ovog zakona odlučili su se zbog potrebe bržeg provođenja procesa integracije Univerziteta u Sarajevu i njegovog efikasnijeg uključivanja u europski prostor visokog obrazovanja, kao i osiguranja adekvatnog pravnog okvira za uspostavu i osiguranje sistema kvaliteta u oblasti visokog obrazovanja.

Također, ističe se kako je jedan od razloga donošenja novog zakona predstavljala potreba povezivanja obrazovnog i privrednog sektora, te utvrđivanje tačnog nadzora finansijskih tokova i finansijske politike ustanova u ovoj oblasti.

Zakon definira vrste, osnivanje, akreditiranje i licenciranje visokoškolskih ustanova, razrađuje postupak provođenja statusnih promjena, uređuje pitanje nastavnih predmeta u okviru planova i programa, uspostavlja obavezu svih visokoškolskih ustanova da uspostave jedinstveni informacioni sistem te da odrede i dodijele korisničke šifre Ministarstvu radi ostvarivanja kontinuiranog uvida u baze podataka.

Definirani su ciklusi i vrste studija, kao i načini i modaliteti realizacije nastavnog programa. Propisani su sadržaji i pravila studiranja kao akta kojim se preciznije razrađuju pitanja organizacije i trajanja studija, prava i obaveze studenata, polaganje ispita.

"Prvi put se zakonski regulira pitanje prolaznosti studenata na ispitima kao i pitanje sukoba interesa na visokoškolskim ustanovama kako na ispitima tako i na drugim slučajevima. Propisani su osnovi sticanja i gubitka statusa studenta.

Također, propisan je postupak i uvjeti za dodjelu akademskih zvanja, definiraju se ta zvanja, propisana su tijela univerziteta, nadležnost, sastav i način njihovih imenovanja te ostala pitanja kojima se uređuju obaveze vođenja evidencija, izdavanja javnih isprava, provođenje nadzora. Kroz kaznene odredbe definiraju se prekršaji te utvrđuje odgovornost ustanove i odgovornog lica te visine novčanih kazni", zaključuje se u saopćenju Vlade KS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije