Skupština usvojila zakone: Uskoro kreće reforma obrazovanja u Kantonu Sarajevo

E. H.
Skupština usvojila zakone: Uskoro kreće reforma obrazovanja u Kantonu Sarajevo
Sa 20 glasova Za i 9 Protiv, Skupština Kantona Sarajevo je odlučila da će u srednjem i osnovnom obrazovnom sistemu u ovom kantonu doći do reforme.

Naime, zastupnici u Skupštini su usvojili Prijedlog zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, te Prijedlog zakona o srednjem obrazovanju, koji su u prethodnom periodu bili jedna od glavnih tema u javnosti.

Iako su protiv usvajanja ovih zakona glasali predstavnici opozicionih stranaka, to nije bilo dovoljno, a nisu usvojena ni tri amandmana zastupnika Srna-Bajramović, Marića i Delalića, te će u narednom periodu doći do velikih promjena u obrazovnom sistemu KS-a.

Ovaj zakon bi trebao donijeti brojne novine u obrazovni sistem, a jedna od njih jeste uvođenje školskih područja osnovnih škola. Zatim, tu je i uvođenje eksterne provjere znanja, kao i uvođenje posebnog usmjeravanja upisne politike i njenog prilagođavanja tržištu rada, kada je riječ o srednjim školama.

Također, predviđeno je i da srednjoškolci u ovom kantonu dobiju veću praktičnu nastavu, kao i to da odmah u prvom razredu biraju izborna područja.

I najzad, zakonska rješenja predviđaju uvjete zapošljavanja novog nastavnog kadra i direktora škola, kao i uslove za razrješenje osoba sa direktorskih dužnosti.

Sjednica je prekinuta, a predsjedavajuća Ana Babić je najavila da će sjednica biti nastavljena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije