Sindikat osnovnog obrazovanja BiH: Poziv prosvjetnim radnicima...

0
Radiosarajevo.ba
Sindikat osnovnog obrazovanja BiH: Poziv prosvjetnim radnicima...
Foto: SSOOiO FBiH / Održana sjednica

Nakon dvije godine pauze zbog pandemije i epidemioloških mjera, 28. februara 2022. godine, dan uoči jednog od najznačajnijih praznika naše države – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, uživo je održana 3. sjednica Skupštine povjereništva Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Bosne i Hercegovine – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo.

U prepunoj konferencijskoj sali hotela Hollywood na Ilidži sjednica je počela intoniranjem himne Bosne i Hercegovine.

Pored povjerenika – članova Skupštine, sjednici su prisustvovali: članovi Kantonalnog odbora, predsjednik Nadzornog odbora, predsjednik Skupštine SSOOiO FBiH i članovi organa SSOOiO FBiH sa područja Kantona Sarajevo te brojni gosti i zvanice: predsjednik sekcije mladih SSS BiH, šef pravne službe SSS BiH, v.d. direktorica JU „Djeca Sarajeva“, direktorice i direktori osnovnih škola...

Sud pustio na slobodu direktora FUP-a i šefa specijalne jedinice, troje ostaje u pritvoru

Sud pustio na slobodu direktora FUP-a i šefa specijalne jedinice, troje ostaje u pritvoru

Prisutnima se na početku sjednice, nakon utvrđivanja kvoruma, dnevnog reda i zapisnika sa prošle sjednice obratio Elvedin Okerić, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo, koji se osvrnuo na ono što je zakonodavna i izvršna vlast uradila u protekloj godini u sektoru obrazovanja akcentirajući važnost donošenja zakonskih i podzakonskih akata. U svom obraćanju gospodin Okerić je istakao važnost sindikata i njegovog djelovanja te pohvalio angažman sindikata kao socijalnog partnera.

Nakon predsjedavajućeg Skupštine, prisutnima se obratila Naida Hota-Muminović, ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, koja vrlo optimistično govorila o planovima Ministarstva u segmentu reformi i pozvala prisutne da se uključe i budu aktivni sudionici promjena u obrazovanje, ali i da pozovu ostale prosvjetne radnike na aktivnost. Resorna ministrica se posebno osvrnula na pitanja „gašenja“ PPZ-a i osnivanje Instituta za preduniverzitetsko obrazovanje, kolektivnog pregovaranja i stvaranja uslova za bolje obrazovanje akcentirajući važnost da svi sudionici u procesu reformi interese učenika trebaju stavljati ispred svih ostalih interesa.

Priliku da se obrati prisutnima imala je Erzumana Fukelj, predsjednica Udruženja direktora/ravnatelja sarajevskih osnovnih škola, koja je govorila o timskom radu, saradnji i važnosti promjena koje su neophodne u obrazovnom sistemu.

Potom se prisutnima obratio Selvedin Šatorović, predsjednik SSOOiO FBiH i SSS BiH, koji je govorio o važnosti poboljšanja radno-pravnog i ekonomsko-socijalnog statusa prosvjetnih radnika općenito akcentirajući činjenicu da se materijalni položaj radnika u obrazovanju mora unaprijediti, zaštititi radna mjesta i da samo zadovoljan prosvjetni radnik može biti učesnik, kreator i realizator reformi u obrazovanju. Podržao je ono što socijalni partneri u Kantonu Sarajevo, Vlada, odnosno resorno ministarstvo i sindikat, čine po pitanju reformi i donošenja novih zakonskih i podzakonskih akata.

Na kraju obraćanja gostiju, prisutnima se obratio Faruk Bešlić, predsjednik Kantonalnog odbora SSVOONK BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo. Prije njegovog obraćanja, dopredsjednica Kantonalnog odbora SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, Envera Šukman u ime naše sindikalne organizacije mu je uručila prigodan poklon i zahvalnicu za uspješnu i veoma značajnu saradnju pri realizaciji zajedničkih sindikalnih aktivnosti naše dvije sindikalne organizacije. Predsjednik Bešlić je govorio o onome što je najvažnije u sindikalnom radu – jedinstvu i povjerenju u rukovodstvo sindikata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije