Roditelji u KS protiv eksterne mature, ministrica Hota-Muminović komentirala

6
Radiosarajevo.ba
Roditelji u KS protiv eksterne mature, ministrica Hota-Muminović komentirala
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Naida Hota-Muminović

Nakon dvije godine pauze usljed pandemije koronavirusa, eksterna matura trebala bi se vratiti u Kanton Sarajevo.

U vezi s tim je Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH – Odbor Kantona Sarajevo, nadležnom ministarstvu, podnio inicijativu da učenici devetih razreda ni ove godine ne polažu ovu maturu.

Održavanju mature protivi se i Vijeće roditelja KS, ali odluka je na kantonalnom ministarstvu.

Ministrica Naida Hota-Muminović i Dijana Parla, predstavnica Vijeća roditelja, bile su gošće Dana uživo na N1.

Na pitanje hoće li biti eksterne mature, ministrica odgovara:

"To je zakonska obaveza i stručno pitanje. To je provjera znanja koja nije izmišljena u KS. Ona je definisana zakonom i obaveza je koja stoji pred učenicima završnih rezreda".

O anketi koja je urađena među roditeljima Parla ističe:

"Što se tiče Vijeća roditelja, mi o eksternoj maturi govorimo 10 godina. Činjenica je da ne bježimo od toga da naša djeca steknu znanju, ali smatramo da za to sada nije trenutak. Anketirani su roditelji, kojih ima i iz ove struke, i njih 90 posto je bilo protiv eksterne mature u ovom obliku. Zakon to jeste propisao, ali se zbog pandemije mijenjalo prethodne dvije godine. Kada govorim o interesu djece moramo znati gdje smo sa pandemijom, a ne samo kakvo je znanje za tri predmeta. Mi nemamo problema sa provjerom znanja".

I zakon i pravilnik su ispoštovani, mišljenja je Hita-Muminović.

"Mi smo uvažili rok od šest mjeseci, a tu su i prošli katalozi. Važno je reći ako su učenci vježbali po starijim katolozima – ništa nisu pogriješili. Samo će možda biti sigurniji. Neće pogriješiti ni učenici koji vježbaju po novim katalozima. Niko od njih neće biti na gubitku".

Parla: Roditelji na početku školske godine nisu očekivali da će imati maturu u ovom obliku. Nisu se zasigurno pripremali jer je bila pandemija, djeca su išla na online nastavu, mnogi razredi su bili iskombinovani itd.

Šta ako bi se preskočila eksterna matura?

"Cijeli svijet ne preskače eksternu provjeru znanja, koja služi da se stvari sublimiraju, da se provjere. Naravno da je šteta ako propustimo priliku da u ovom važnom momentu učenici ne vježbaju jedan ili jedan i po sat dnevno. Ti rezultati doći će na naplatu u septembru ili oktobru kada se suoče sa novim izazovima u srednjem obrazovanju", naglasila je Hota-Muminović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije