Sindikat BHRT-a zabrinut: Pojedina imenovanja smanjit će naplatu RTV takse

Fena
Sindikat BHRT-a zabrinut: Pojedina imenovanja smanjit će naplatu RTV takse
Foto: Arhiv / Odluka Suda BiH
Samostalni sindikat radnika u BHRT-u informira cjelokupnu bosanskohercegovačku javnost da se ograđuje od pojedinih imenovanja na odgovorna mjesta u BHRT-u koja je u prethodnom periodu izvršio Upravni odbor (UO) te medijske kuće.

U saopćenju Samostalni sindikat radnika u BHRT-u ističe kako smatra da pojedine osobe koje je imenovao UO BHRT-a ne mogu svojim etičkim kvalitetama zadovoljiti odredbe Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija, koje je donijelo Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) 17. decembra 2015, kao ni odredbe Uređivačkih načela JRTV Sistema BiH, donese 9. aprila 2003.

Svoj stav zasnivaju na javnim istupima tih pojedinaca putem društvenih mreža "koji su podržavanjem ili minimiziranjem ratnih zločina uznemirili javnost ili širili govor mržnje, što je suprotno odredbama navedenih akata Vijeća RAK-a i javnih RTV servisa".

"Iako se njihovi javni istupi nisu desili za vrijeme rada u BHRT-u, smatramo da je Upravni odbor BHRT-a morao i to uzeti u obzir kao eliminatorni faktor pri imenovanju na odgovorne funkcije u BHRT-u", istaknuli su iz UO Samostalnog sindikata radnika u BHRT-a.

Također naglašavaju da ovakve odluke mogu utjecati da dio građana, od čijeg plaćanja RTV takse zavisi BHRT, a samim tim i njegovi radnici, prestane ispunjavati svoju zakonsku obavezu plaćanja RTV takse. Ukoliko se to desi, naglašeno je u saopćenju, i radnici BHRT-a, kojima su ionako uskraćena prava po pitanju doprinosa i poreza, nađu se u još goroj situaciji, UO BHRT-a mora snositi odgovornost za to.

Također, dodali su da će ovakve odluke dodatno otežati rad njihovim kolegama na terenu kojie ionako trpe napade i vrijeđanja koji su sve učestaliji, a samo zato što profesionalno rade svoj posao.

Zbog svega navedenog, apeluju na građane BiH, a naročito one koji redovno, od svojih malih plata i penzija, izmiruju svoju zakonsku obavezu plaćanja RTV takse, da uvaže ovaj stav, kao i to da ovakve odluke UO BHRT-a nipošto ne odražavaju stavove radnika BHRT-a.

Nažalost, kako su istaknuli, Samostalni sindikat radnika u BHRT-u, kao reprezentativni sindikat, nema mogućnosti da utječe na odluke Upravnog odbora, niti ih može izmijeniti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije