BHRT: Izbor Milovića i Radoje u skladu sa zakonom i pravilnicima

Radiosarajevo.ba
BHRT: Izbor Milovića i Radoje u skladu sa zakonom i pravilnicima
FOTO: Radiosarajevo.ba / Zgrada u kojoj su smješteni BHRT i FTV

Povodom jučerašnjeg saopćenja rukovodstva RTV Federacije BiH, Upravni odbor (UO) BHRT izdao je saopćenje u kome se naglašava da su odluke UO, a koje se odnose na kadrovsku i uređivačku politiku, donesene u skladu sa zakonom i važećim pravilnicima BHRT-a.

Saopćenje su potpisali predsjedavajuća Dejana Radovanović-Šarenac, te članovi Zoran Krešić i Ljubomir Zuber. Član UO BHRT Mufid Memija, nije saglasan sa stavovima iznesenim u saopćenju.

U saopćenju UO BHRT-a u krnjem sastavu naglašava se kako su odluke UO donesene su u skladu sa zakonom i važećim pravilnicima BHRT-a, te da su svi izabrani urednici profesionalci. Ističu kako tri člana UO koji su glasali za Tvrtka Milovića i Marka Radoju stoje iza tog izbora.

“Kada je riječ o primjedbama vezanim za neizbor gospodina Srđana Šarenca, koje su se pojavile u medijima, želimo upoznati javnost da gospodin Šarenac nije ispunjavao osnovne formalno-pravne uvjete propisane konkursom, zbog čega nije mogao ni biti izabran na mjesto urednika Dokumentarno-savremenog programa. Također, smatramo neprimjerenim jednostrane prekide saradnje, s obzirom na više puta iskazanu namjeru za zajedničkim djelovanjem i izgradnjom modernog, profesionalnog i digitaliziranog Javnog RTV sistema”, poručuje UO BHRT-a u krnjem sastavu.

UO BHRT se, kako se ističe u saopćenju, ograđuje od političkih konotacija iznesenih u saopštenju Poslovodnog odbora i Programskog kolegija RTV Federacije BiH i podsjeća da jedino članovi UO BHRT, uz legalitet, imaju i puni legitimitet jer “procedure izbora provodi nadležna Regulatorna agencija za komunikacije BiH, a ne političke i interesne grupacije”.

Podsjećamo, u jučerašnjem saopćenju RTV Federacije Bosne i Hercegovine je obavijestila javnost da prekida svaku saradnju sa Dokumentarno-savremenim programom BHT1, sve dok je na mjestu šefa te redakcije Tvrtko Milović.

Optužuju ga za vrijeđenje djece žrtava rata, govor mržnje, te da poziva na etničku segregaciju i izolaciju osoba na temelju njihove etničke pripadnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije