FTV prekida saradnju s BHRT-om zbog imenovanja Tvrtka Milovića za urednika

Radiosarajevo.ba
FTV prekida saradnju s BHRT-om zbog imenovanja Tvrtka Milovića za urednika
FOTO: Radiosarajevo.ba / Zgrada u kojoj su smješteni BHRT i FTV
Poslovodni odbor i Programski kolegij RTV Federacije BiH danas su Upravnom odboru BHRT-a i generalnom direktoru Belminu Karamehmedoviću uputili dopis o prekidu saradnje u pojedinim programskim segmentima.

U dopisu se navodi:

"Radio-televizija Federacije BiH ima odličnu saradnju s ostalim radio-televizijskim kućama u sistemu javnog emitiranja Bosne i Hercegovine. Posebno nam je značajna saradnja koju u realizaciji programskih sadržaja ostvarujemo s BHRT-om, kao radio-televizijskom kućom na državnoj razini.

Međutim, postoji crta ispod koje ne možemo ići, a to je vrijeđanje djece žrtava rata, govor mržnje te pozivanje na etničku segregaciju i izolaciju osoba na temelju njihove etničke pripadnosti. Uz čuđenje kako je osoba tog profila mogla biti imenovana na funkciju u Javnom servisu Bosne i Hercegovine, Poslovodni odbor i Programski kolegij Radio-televizije Federacije BiH odlučili su do daljnjeg suspendirati svaku suradnju s Redakcijom dokumentarnog programa BHRT-a dok je na njezinom čelu Tvrtko Milović.

Plašimo se da je ovim imenovanjem započela operacija etničke podjele javnog radio-televizijskoga servisa u našoj zemlji. Ovi planovi posebno su biili izraženi u pokušajima HDZ-a i SBB-a da nametnu prinudnu političku upravu nad našom kućom koja bi provela zahtjeve HDZ-a za njezinom etničkom podjelom", navodi se u saopćenju Poslovodnog odbora i Programskog kolegija Radio-televizije Federacije BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije