TV / Rok probijen 2015: BiH jedina europska zemlja koja nije uvela digitalizaciju

06. 03. 2018. u 13:51:00 Fena

Shares: 30

Bosna i Hercegovina je jedina europska zemlja koja nije uvela digitalno emitiranje televizijskog signala a postavljeni rok je probijen još 2015., navedeno je danas na okruglom stolu "Prelazak s analognog na digitalno zemaljsko emitiranje - kako dalje?" u Sarajevu.

Direktor Regulatorne agencije za komunikacije BiH Predrag Kovač rekao je da pokušavaju oživjeti taj proces i privesti ga kraju, za šta, priznaje, da je prilično optimistična izjava.

"Multipleks A i B su u nadležnosti javnih servisa i duže od godinu dana nema pomaka na formiranju operatora koji će upravljati multipleksom u BiH i kojem bi RAK dao dozvolu za početak digitalnog emitiranja", dodao je Kovač.

Pojasnio je da je u Strategiji za digitalizaciju koja je usvojena u BiH navedeno da najmanje šest mjeseci prije gašenja analognog signala RAK treba raspisati konkurs za dodjelu multipleksa C operateru, u čemu vidi mogućnost da komercijalne televizije ne trpe zastoj koji sada postoji.

Pomoćnik ministra prometa i komunikacija BiH Vlatko Drmić naveo je da je Ministarstvo zajedno s javnim servisima pokrenulo proces javne nabavke opreme za digitalizaciju, ali problem predstavljaju žalbe koje su uložene.

Precizirao je da su multipleks A i B namijenjeni i za javne i za komercijalne servise, te da su prošireni njihovi kapaciteti na ukupno 32 kanala što ostavlja 29 kanala za komercijalne televizije.

"Problem predstavlja uspostavljanje cjenovnika koji je odbor sistema dostavio RAK-u na davanje saglasnosti, što se još nije desilo", kazao je Drmić.

Generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović naglasio je da je ta kuća potpuno opredijeljena da što prije bude uspostavljen mrežni oparater na način kako to predviđaju odluke Vijeća ministara BiH i RAK-a, te da BHRT ni na koji način nije kočničar tog procesa.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA