Odluka / RAK kaznio RTRS sa 45.000 KM zbog sprečavanja digitalizacije

31. 08. 2017. u 15:57:00 Fena

Shares: 32

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) izrekla je RTRS-u novčanu kaznu u iznosu od 45.000 KM zbog nepostupanja po nalogu iz Zaključka RAK-a.

RTRS je kažnjena radi kršenja člana 46. Zakona o komunikacijama te člana 143. Pregleda povreda i odgovarajućih kazni koje izriče RAK, kao i novčanu kaznu u iznosu od 15.000 KM generalnom direktoru RTRS-a Drašku Milinoviću, kao odgovornoj osobi.

RTRS nije postupio po nalogu RAK-a da izvrši priključenje Televizije K3 iz Prnjavora na digitalno zemaljsko emitovanje u Multipleks-u A u digitalnom području Kozara.

RAK je, po odluci Vijeća ministara BiH, ovlašten za izdavanje saglasnosti za digitalno zemaljsko emitovanje TV stanicama u BiH koje trpe smetnje zbog početka digitalnog emitovanja u BiH, kao što je TV K3, te je ovlašten da donošenjem Zaključka primjeni izvršne mjere koje se moraju ispoštovati u određenom roku, što RTRS nije učinio.

Tokom postupka, RTRS je osporavao zakonitost Odluke koju je donijelo Vijeće ministara BiH, a na osnovu koje je RAK izdao nalog.

U izjašnjenju, RTRS je isticao ulogu koja je u procesu digitalizacije dodijeljena javnim RTV servisima u pogledu korištenja Multipleks-a A i Multipleks-a B, na način da je svako priključenje komercijalnih televizija na zahtjev RAK-a smatrao osporavanjem prava na imovinu RTRS-a, odnosno opreme za digitalno emitovanje.

RTRS je onemogućio RAK-u da izvršava svoje obaveze u procesu digitalizacije utvrđene Odlukom koju je donijelo Vijeće ministara BiH, a koja obavezuje i uključuje prava i obaveze kako Agencije, tako i javnih RTV servisa BiH, saopćeno je iz Regulatorne agencije za komunikacije.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA