Dino Mustafić: Nedopustivo je da osobe kao Milović budu na čelu Javnog servisa

Radiosarajevo.ba
Dino Mustafić: Nedopustivo je da osobe kao Milović budu na čelu Javnog servisa
FOTO: Radiosarajevo.ba / Kolaž
Najava kandidature čelnika i novinara portala Dnevnik.ba Tvrtka Milovića za direktora BHT-a, nakon što je ostavku podnio Mario Vrankić, izazvala je brojne reakcije u bh. javnosti, i to zbog u najmanju ruku kontroverznih stavova navedene osobe.

Kako je Radiosarajevo.ba već pisao, posebno su šokantni stavovi o navodnim manipulacijama brojem ubijene djece u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, pozivanje na uvođenje viza nositeljima bh. pasoša...

Piše: Faruk Vele

U izjavi za Radiosarajevo.ba  ugledni bosanskohercegovački reditelj Dino Mustafić kazao je kako smatra da je "nedopustivo da obnaša rukovodeću funkciju na Javnom servisu čovjek koji je izrekao izjave koje su vrijeđale žrtve i njihove porodice“.

"U našem javnom prostoru trebamo odgovorne ličnosti koje će se suprostaviti svim oblicima govora mržnje. Nažalost, realnost nam je kontaminirana javnim iskazima visoko pozicioniranih javnih ličnosti koji produbljuju etnički jaz i razvijaju mržnju“, kazao je Mustafić.

Haris Pašović, autor Crvene linije, kojom je obilježena 20. godišnjica od početka opsade Sarajeva 2012. godine, a kojeg je Milović, također, spomenuo u kontekstu manipulacijama s brojem ubijene djece, nije želio posebno komentirati kandidaturu direktora portala Dnevnik.ba i njegove komentare. Dodao je tek da “on stvarno nije nivo na koji treba odgovarati“.

Književnik i publicista Ibrahim Kajan kaže za Radiosarajevo.ba da se kandidaturom Tvrtka Milovića za poziciju direktora BHT-a otvara "nevjerovatna politička pozadina doslovnog siledžijstva“.

"I to od one politike osuđene u međunarodnim razmjerima, uključujući i sudske osude izrečene ratnim protagonistima  u Haaškom sudu! Kandidatura Tvrtka Milovića je bacanje političke rukavice u lice bh. javnosti, pobijenim žrtvama agresije na BiH - i to najnevinijim među njima -  pobijenoj djeci grada Sarajeva! A sve to je Milović ne ismijao, nego cinično relativizirao i humanističko načelo preobrazio u osvjetoljubivi bijes poraženih fašističkih nastojanja da ponište sve druge i drukčije od njih. A sve je to, uz druge nespomenute Milovićeve odvratne komentare, podastrto ispod papira stručnih referenci“, kazao je Kajan, te naglasio:

"Tako bi "stručne reference" mogao ponuditi i Mato Boban da je živ, ali javnom medijskom servisu je nužno imati u vidu i humanistička načela kandidata, jer on se obraća svim ljudima, a ne svojim političkim istomišljenicima, koji ga guraju na poziciju s koje bi presudno utjecao na uređivanje programa po matrici svoje stranke. Tvrtu Miloviću – NE!“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije