Jutarnji presjek u BiH: Koronavirus potvrđen kod novih 35 osoba

Radiosarajevo.ba
Jutarnji presjek u BiH: Koronavirus potvrđen kod novih 35 osoba
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

U Institutu za javno zdravstvo RS i Univerzitetskom kliničkom centru RS u protekla 24 sata testirana su 419 laboratorijska uzoraka, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod još 35 osoba u RS.

Riječ je o 22 osobe su iz Banja Luke, četiri iz Gradiške, po dvije osobe su iz Laktaša, Bosanske Dubice i Doboja i po jedna osoba iz Dervente, Кotor Varoši i Кneževa.

Riječ je o 16 žena i 19 muškaraca.

Sedam žena su srednje životne dobi, tri su mlađe i šest žena je starije životne dobi. Četiri muškarca su mlađe životne dobi, deset srednje i pet muškarca su starije životne dobi. Jedanaest osoba je hospitalizovano, dok će ostali biti izolovani u skladu sa procedurom. Dvadeset osoba nije moglo da navede kontakt sa pozitivnom osobom, dok su ostale osobe imale kontakt sa ranije potvrđenim slučajevima.

Među potvrđenim slučajevima je i pet zdravstvenih radnika (jedan doktor medicine i dvije medicinske sestre u Univerzitetskom kliničkom centru RS i dvije medicinske sestre u Bolnici u Doboju).

U okviru aktivnog nadzora u protekla 24 sata testirano je i još 70 zdravstvenih radnika iz Banja Luke, Doboja i Gradiške kao i 36 osoba koje rade ili borave u domovima za starija lica i svi rezultati testa su negativni.

Testirano je i 19 radnika u marketima iz Banjaluke, Čelinca, Gradiške i Teslića čiji su nalazi negativni. Testirano je ukupno 60 osoba iz lokalnih karantina ili objekata za izolaciju i ti nalazi su takođe negativni.

Do sada je u RS potvrđeno je 706 slučajeva virusa korona, od posljedica COVID 19 preminulo je 26 osoba, a oporavilo se 357 osoba.

U Republici Srpskoj do sada je na novi virus korona (SARS-CoV-2) izvršeno ukupno 11.384 testiranja.

U laboratorijama Instituta za javno zdravstvo RS i Univerzitetskog kliničkog centra RS ovih dana u 24 sata radi se po više od 500 testiranja uzoraka na novi soj koronavirusa, a koji pristižu iz više od polovine opština u RS-u.

Uoči proteklog vikenda, ove dvije laboratorije postavile su i svojevrstan rekord, odnosno uradile su čak 765 testiranja laboratorijskih uzoraka za 24 sata, iz ukupno 38 opština, što je do sada najveći broj obrađenih uzoraka u jednom danu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije