Nakon što je Johann Sattler donio pomoć: Dodik rekao da je "RS zagledana u EU"

Fena
Nakon što je Johann Sattler donio pomoć: Dodik rekao da je "RS zagledana u EU"

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU ambasador Johann Sattler izjavio je danas u Banjoj Luci da će EU pomoći BiH u borbi protiv koronavirusa, te da je u ovom periodu najvažnija solidarnost.

"Niko se ne može sam izboriti s ovim podlim virusom i sretan sam da je EU mogla pomoći RS i BiH", rekao je Sattler novinarima, nakon što je u Institutu za javno zdravstvo RS-a uručio zaštitnu opremu, maske i rukavice te reagense (testove), u vrijednosti od oko 150.000 KM.

Podsjetio je EU je izdvojila više od 300 miliona eura za BiH, od čega 250 miliona eura makro-finansijske pomoći te 80 miliona hitne pomoći za medicinski sektor i mala preduzeća.

"Ali, novac nije sve. Najvažnija je solidarnost. BiH je član evropske porodice i bit će član EU. EU će stati uz RS i BiH", rekao je Sattler.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kaže da je ovo početak pomoći koja se očekuje, uključujući respiratore i drugu opremu neophodnu zdravstvu. Istakao je da je potrebna solidarnost u ovom vremenu.

"RS je zagledana u Evropsku uniju, vezano za mogućnost podrške, ne samo kroz medicinski materijal, već i kroz pomoć ekonomiji", rekao je Dodik dodajući da su u toj oblasti brojni izazovi.

RS, kako je kazao, nije zaboravljena od EU.

"To će sigurno ojačati naše uvjerenje u neophodnost evropskih integracija", naveo je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije