Semir Efendić odgovorio Konakoviću: "Trojka je trojanski konj ubačen Bošnjacima i BiH"

13
Radiosarajevo.ba
Semir Efendić odgovorio Konakoviću: "Trojka je trojanski konj ubačen Bošnjacima i BiH"
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Semir Efendić

"Trojka je trojanski konj ubačen Bošnjacima i BiH. Isporučili su sve što želi i Dragan Čović i hrvatska država", kazao je to Semir Efendić, predsjednik Stranke za BiH, komentirajući izjavu Elmedina Konakovića o SBiH kao "trojancu" na zadatku u korist SDA datu u prošlosedmičnom izdanju Dnevnika D.

"Dobili smo situaciju  - kompletna opozicija u Federalnom parlamentu su Bošnjaci. Manjina Bošnjaka je zajedno sa svim Hrvatima formirala Vladu. Sve bi to bilo dobro kad bismo mi imali građanski princip. To je važno samo sada i jedan dan, i samo zahvaljujući onim Bošnjacima među kojima je i Konaković i njegova stranka koji su taj dan odlučili da ne poštuju ustav. Oni su pristali da igraju po matrici Milorada Dodika i Čovića", poručio je Efendić u Dnevniku D.

Efendić kaže kako Četvorka postoji - to je Trojka plus HDZ BiH – oni vladaju Federacijom BiH.

Bosna i Hercegovina u kontekstu energetskog siromaštva

Bosna i Hercegovina u kontekstu energetskog siromaštva

Na pitanje postoji li Četvorka u sastavu SDA, DF, SBiH i NES, ističe da su to stranke koje trenutno djeluju kao opozicija na federalnom i državnom nivou te da 'ne postoji potreba da se potpisuje neki koalicioni sporazum i da se to ozvaniči'.

"Oni postoje kao stranke opozicije koje po nekim pitanjima vjerovatno moraju surađivati", naglašava on.

S obzirom na to da je Trojka prilikom ulaska u vlast sa HDZ-om i SNSD-om obećala neke značajne ustupke, kaže Efendić, na štetu države i slabljenje Bošnjaka, postoji potreba da se određeni procesi pokušaju spriječiti.

Semir Efendić: 'Moldavija ispred BiH na europskom putu, nećemo tako Dino'

Semir Efendić: 'Moldavija ispred BiH na europskom putu, nećemo tako Dino'

"Prije sve mislim na usvajanje izbornog zakona koji bi trebao oslabiti državu i povećati taj etnički princip, približiti nas trećem entitetu, zatim ono što je vezano za CIK, zakon o državnoj imovini, pitanje Ustavnog suda i jedino mjesto gdje mogu da se zaustave takvi procesi je Dom naroda", ističe on.

SBiH, DF i SDA imaju dovoljan broj delegata, putem kvoruma, da legalno i legitimno zaustave donošenje akata koji bi mogli imati strašne posljedice po budućnost države BiH, tvrdi Efendić.

"U današnjem svijetu da nestane jedna država krhke strukture kao BiH, niko se ne bi počešao. Vidimo kakva je geopolitička situacija, i ako mi ne budemo branili BiH kroz sistem institucija, neće to uraditi međunarodna zajednica", smatra on.

Efendić je dodao:

"Pitanje Ustavnog suda, to je institucija koja je dosad bila na putu rušiteljima BiH, i nastoji se njome ovladati legalnim i legitimnim putem. Postoji potreba da stranke opozicije zajednički nastupe kako bi se ovi procesi zaustavili".

Ističe da je Bakir Izetbegović izazvao, kako kaže, jednu dilemu i polemiku, kada je rekao da radi na pravljenju Četvorke.

Oglasio se Efendić o požaru na pijaci Kvadrant i spekulacijama o izgradnji stambenog objekta

Oglasio se Efendić o požaru na pijaci Kvadrant i spekulacijama o izgradnji stambenog objekta

"Ne znam čime je bio motivisan. To je bilo i prije nego što smo imali neformalni sastanak. Mi smo govorili o saradnji na konkretnim pitanjima koje se tiču opozicionog djelovanja. Postoji neki prostor za saradnju na lokalnim izborima u smislu podrške kandidatima za načelnike“, objašnjava Efendić.

Saradnja sa SDA

Na pitanje je li spreman surađivati sa SDA, odgovorio je:

"SDA nije vratila moje povjerenje. Uvijek postoji jedan rizik kada se govori o saradnji sa SDA, Izetbegović je najavio povlačenje nakon ovog mandata, vjerujem da će nakon njegovog povlačenja i taj prostor za saradnju biti otvoreniji i bolji. Pitanje tog povjerenja ima svoju historiju. Svi mi koji smo djelovali u SDA, da je postojalo to povjerenje ne bi bilo potrebe da se razilazimo. Primjer HNK gdje su kolege iz NES-a imali neku vrstu dogovora, pa to povjerenje se nije pokazalo kao nešto što funkcioniše. SDA nema izbora, nego da sarađuje sa ostalim strankama opozicije".

Naglasio je da u BiH definitivno postoje politke koje se zalažu za slabljenje BiH pa čak i njen nestanak.

Efendić o protestima: "Neki događaji se očito moraju desiti da bi svima bilo jasno sve"

Efendić o protestima: "Neki događaji se očito moraju desiti da bi svima bilo jasno sve"

"Evo šta u praksi to znači – ogromna greška je napravljena onog dana kada se uopće dozvolilo da bilo koja agencija ili institucija pripadne bilo kojoj stranci. Nije sporno da neki direktor bude Bošnjak, Srbin ili Hrvat, problem je ako ta pozicija pripada politici koja je protiv ove države. Kako da očekujemo izgradnju cesta, autocesta, sve je to Trojka dala HDZ-u", smatra Efendić.

Kada je riječ o novoj Vladi Kantona Sarajevo Efendić naglašava da je 'to najbolji dokaz da SBiH nije trebala biti ni dio vlasti u FBiH'.

"Vidimo kako je završilo u Kantonu Sarajevu, desilo bi se isto da smo bili dio većine na nivou FBiH. Naši ministri ne bi mogli raditi na ovaj način na koji rade ministri Trojke. Pod svaku cijenu se nastoji sačuvati stanje u Sarajevu u o kojem se vlada putem javnih preduzeća, i ne želi se dozvoliti bilo kakva promjena. Dobro je da mi nismo dio te Vlade. I dan-danas je naučna fantastika kako redovno odvoziti smeće u Kantonu Sarajevo", zaključio je Efendić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije