Semir Efendić: 'Vlasti su koketirale i trgovale s interesima države. To je otvorena izdaja BiH'

4
Fena
Semir Efendić: 'Vlasti su koketirale i trgovale s interesima države. To je otvorena izdaja BiH'
Foto: Fena / Semir Efendić

Aktuelna konstelacija u Bosni i Hercegovini čije su institucije izložene kontinuiranim udarima i opstrukcijama, te njihova svojevrsna paraliza, zahtijevaju urgentnu konsolidaciju bosanske politike i odlučan odgovor na direktne nasrtaje antibosanskih snaga.  

Istaknuto je to danas na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 o temi 'Na državni udar - državotvorni odgovor'.

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) i uvodničar sesije Semir Efendić kazao je kako ta konsolidovana politika mora zaustaviti kompromise na štetu Bosne i Hercegovine, kao i koketiranje sa antibosanskim snagama te trgovanje s interesima države.

Bećirović i Komšić na radnom ručku s ambasadorima članica UN-a: Moramo se boriti protiv zaborava

Bećirović i Komšić na radnom ručku s ambasadorima članica UN-a: Moramo se boriti protiv zaborava

"Oni koji su u proteklom periodu vršili vlast do zadnjeg formiranja vlasti su koketirali i trgovali s interesima države i dozvolili da se ovakav raspored političkih snaga desi, a u posljednjem periodu je to otvorena izdaja interesa Bosne i Hercegovine", ocijenio je Efendić.

Potonju tvrdnju ilustrirao je primjerom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, gdje, kako je kazao, "imamo snage koje bi nominalno trebale da budu bosanske, a koje se aktivno bore da u taj sud dođu predstavnici politika koje su protiv ove države".

Pettigrew: Negiranje genocida nastavljeno, ratni zločinci se i dalje veličaju širom RS

Pettigrew: Negiranje genocida nastavljeno, ratni zločinci se i dalje veličaju širom RS

"Ne samo da su s time saglasni i da to prešućuju, već na tome aktivno rade, pa i u pokušaju čak nezakonitog 'instaliranja' u Ustavni sud BiH sudija koji sigurno neće raditi u interesu ove države", ustvrdio je Efendić.

Ocijenio je kako Bosni i Hercegovini i njenim građanima treba konsolidacija političke scene, odnosno kreiranje autentične bosanske politike te pozvao političke subjekte, kojima je država Bosna i Hercegovina na srcu, da se pridruže beskompromisnoj borbi za Bosnu i Hercegovinu, te rušiteljima države kažu odlučno - ne.

Uvodničar je detaljno elaborirao postdejtonska dešavanja i djelovanje antibosanskih snaga, napominjući kako, umjesto uspostavljanju funkcionalnih institucija Bosne i Hercegovine, gotovo tri decenije nakon rata, svjedočimo rastakanju njenih institucija i nastavku djelovanja snaga koje su izvršile agresiju.

Potpisao ukaze: Novi direktor Službenog glasnika RS Miloš Lukić ispunio želje Milorada Dodika

Potpisao ukaze: Novi direktor Službenog glasnika RS Miloš Lukić ispunio želje Milorada Dodika

Potcrtao je u tom kontekstu kako djelovanje institucija entiteta RS, donošenje odluka kojima se negira nadležnost Ustavnog suda BiH i spriječava objavljivanje odluka visokog predstavnika, nesumnjivo predstavljaju "državni udar koji traje veoma dugo i na neki način nije akutan, nego je hroničan".

"Veliko je pitanje šta se dešava s institucijama Bosne i Hercegovine i zašto su one paralizovane", navodi Efendić, napominjući kako je bez obzira na uzuzetno drske udare na državu i ozbiljne sigurnosne reperkusije izostalo njihovo djelovanje.

On smatra kako je paraliza državnih institucija, zapravo, posljedica pogrešnog načina vođenja reformi u Bosni i Hercegovini u čemu ogromnu i neslavnu ulogu ima međunarodna zajednica, te da jedan od razloga leži i u uvođenju tzv. pariteta, što je manjinskim snagama koje su protiv države omogućava nesmetano djelovanje.

Prevladao strah od zatvorske kazne: Direktorica Službenog glasnika RS podnijela ostavku

Prevladao strah od zatvorske kazne: Direktorica Službenog glasnika RS podnijela ostavku

Efendić ističe kako je posljedica svega uspostava institucija u svim oblastima od odbrane, sigurnosti i pravosuđa do sistema poreza i porezne politike, te ekonomije... 'instaliranje' ljudi na rukovodećim pozicijama, koji ne misle dobro državi, a čemu je kumovala dosadašnja politika spremna na trgovanje državnim interesima.   

Najeklatantnijim primjerom u tom pogledu ocijenio je situaciju u kojoj je danas najbliži saradnik Milorada Dodika, nekoga ko predstavlja separatističku politiku, Milan Tegeltija koji je godinama obnašao funkciju predsjednika VSTV-a BiH.    

"Uprkos svemu tome, razloga za brigu neće biti onog momenta kada bosanske političke snage budu kosolidovane, odnosno kada prestane trgovina i izdaja državnih interesa. Bosanska politika mora zaustaviti sve kompromise na štetu države Bosne i Hercegovine", poručio je, između ostalog, uvodničar današnje sesije Kruga 99.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije