Christian Schmidt: Ja ne znam kakve droge Dodik koristi, ali on živi u nekom svijetu snova

6
Radiosarajevo.ba
Christian Schmidt: Ja ne znam kakve droge Dodik koristi, ali on živi u nekom svijetu snova
Foto: Prtscr / Youtube / Christian Schmidt u Dubrovniku

Dubrovnik u Hrvatskoj je domaćin velike međunarodne konferencije Dubrovnik Forum, na kojoj je danas održan panel o Zapadnom Balkanu.

Na panelu su, između ostalih, učestvovali i posebni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar, specijalni izaslanik Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske za Zapadni Balkan Stuart Peach, specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković, ali i visoki predstavnik u našoj zemlji Christian Schmidt. 

Schmidt se obratio nakon Konakovića, a odgovarao je na pitanje "koji je Vaš sljedeći potez nakon posljednje odluke Milorada Dodika?".

Danas se obilježava Dan sjećanja na 1.601 ubijeno dijete u opkoljenom Sarajevu

Danas se obilježava Dan sjećanja na 1.601 ubijeno dijete u opkoljenom Sarajevu

"Ima optimizma tamo. Možemo napraviti promjene u Bosni i Hercegovine, institucije rade bolje nego prethodnih godina", počeo je svoj govor Schmidt.

A, onda je, komentirajući potez Milorada Dodika - za kojeg smatra da živi u svijetu snova - kazao: "On sve više i više... ne znam na kakvim je drogama, ali mi se čini da su to neke droge zbog kojih nema moć da rasuđuje šta je politička realnost. Na nama je da ga obuzdamo i da vrlo jasno precizirano da ovo nije prihvatljivo, da se ne možemo vraćati." 

Istaknuo je da Dodik "agresivno testira Dejtonski mirovni sporazum", te da pokušava da "ubije Ustavni sud" za kojeg zna da je neophodan za evropske integracije.

Milorad Dodik: 'Podnio sam krivične prijave protiv Christiana Schmidta i Dragana Prusine'

Milorad Dodik: 'Podnio sam krivične prijave protiv Christiana Schmidta i Dragana Prusine'

"To je neprihvatljivo", stava je Schmidt.

Međutim, visoki predstavnik i dalje ima nadu da će Dodik "pokazati konstruktivnost", i to već u narednim sedmicama.

Naglasio je Schmidt, komentirajući posljednje odluke koje je donio (izmjene Krivičnog zakona, op.pr.), da je to morao učiniti.

"Da sam u ime međunarodne zajednice prihvatio da neko ne dozvoljava odabir sudija i ne prihvata odluke tog suda, to krši prava običnih građana! Dodik pokušava pretvoriti RS u Pridnjestrovlje, ali to nećemo dozvoliti", zaključio je Schmidt, podcrtavši kako na tom zadatku očekuje podršku i međunarodne zajednice ali i susjednih zemalja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije