SDS će na izborima ipak moći učestvovati sa ovim imenom stranke

1
Radiosarajevo.ba
SDS će na izborima ipak moći učestvovati sa ovim imenom stranke
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / SDS press

Srpska demokratska stranka (SDS) može na izbore pod svojim imenom.

Predsjednica Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Seada Palavrić donijela je odluku o privremenoj mjeri i naložila je Centralnoj izbornoj komisije (CIK) BiH da ovjeri učešće SDS-u na izborima, piše danas, 28. juna, portal Istraga.

Podsjetimo, CIK je ranije na sjednici odbio ovjeriti Srpsku demokratsku stranku za učešće na izborima i to zbog računa za finansiranje kampanje.

Ministar Ramo Isak poslao novu poruku Miloradu Dodiku

Ministar Ramo Isak poslao novu poruku Miloradu Dodiku

Naime, taj račun, s obzirom na sankcije koje su izrečene SDS-u, otvorilo je fizičko lice, međutim CIK to nije želio prihvatiti. SDS se potom žalio Sudu BiH koji je to odbio, a tim su povodom potom uputili apelaciju Ustavnom sudu i zatražili privremenu mjeru koja je i donesena.

Problem je bio u tome što SDS kao stranka ne može otvoriti taj račun jer im banke to ne dozvoljavaju zbog sankcija SAD. Podsjetimo, lokalni izbori u Bosni i Hercegovini raspisani su za 6. oktobar 2024. godine, a građani će na njima birati lokalne vlasti - gradska i općinska vijeća te (grado)načelnike.

Faksimil odluke Ustavnog suda BiH
Foto: X.com: Faksimil odluke Ustavnog suda BiH

Istovremeno se doznaje da će Gradski odbor Srpske demokratske stranke (GO SDS) Banja Luka podržati kandidaturu Jelene Trivić, predsjednice Narodnog fronta, za gradonačelnicu Banje Luke.

Dakle, jasno je da će ovim epilogom, podrška najveće opozicione partije izostati za aktuelnog gradonačelnika Draška Stanivukovića i njegov PDP, koji su takođe očekivali da će im članstvo SDS-a u najvećem gradu u Srpskoj stati uz leđa u borbi za još jedan mandat.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije