CIK odlučio: SDS može na izbore, ali evo pod kojim imenom

0
Radiosarajevo.ba
CIK odlučio: SDS može na izbore, ali evo pod kojim imenom
Foto: CiK BiH / S posljednje sjednice CIK-a

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine donijela je jednoglasnu odluku: Srpska demokratska stranka – Volja naroda ovjerena je za učešće na predstojećim lokalnim izborima, koji se u našoj zemlji održavaju 6. oktobra ove godine.

Odluka je donesena danas, 6. juna.

Podsjetimo, CIK je 31. maja na hitnoj sjednici odlučio da najveća opoziciona stranka u manjem bosanskohercegovačkom entitetu RS, Srpska demokratska stranka (SDS) ne može izaći na na Lokalne izbore u oktobru. 

Pogledajte gužvu u centru Sarajeva u oba smjera: Stvorene duge kolone automobila

Pogledajte gužvu u centru Sarajeva u oba smjera: Stvorene duge kolone automobila

Problem je bio u tome što SDS nema bankovni račun niti isti može otvoriti (svaka stranka mora otvoriti račun za finansiranje izborne kampanje, op.pr.), a kao posljedica ranijih sankcija Ureda za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država. SDS je otvorio račun za finansiranje kampanje, ali putem fizičkog lica, što CIK nije htio prihvatiti. 

SDS je tada otkrio da su se, ako im se ne dozvoli učešće na izborima pod tim imenom, prijavili i sa imenom 'SDS volja naroda', a ta je prijava i ovjerena danas.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije