Schmidt poručio Čoviću da se smiri, vjeruje da je Dodik razuman: "Pozivam ih da zajedno sjednemo"

22
L. M.
Schmidt poručio Čoviću da se smiri, vjeruje da je Dodik razuman: "Pozivam ih da zajedno sjednemo"
Foto: Face TV / Christian Schmidt

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt gostovao je sinoć, 27. marta, u Centralnom dnevniku na FACE televiziji nakon što je nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona BiH.

Kazao je da je dogovor međunarodne zajednice bio da iskoristi bonske ovlasti te da je uradio sve u skladu s Europskom unijom, a potom je pozvao Parlamentarnu skupštinu BiH da "uradi svoj dio posla".

"Nisam ovo uradio zbog toga što sam želio ući u neki sukob sa strankama, nego zbog toga što imam ugovor s biračima, oni nose suverenitet i imaju pravo da njihovi glasovi budu prebrojani kako treba. S obzirom da političari nisu ništa uradili, morao sam reagovati.

Sarajevo na kraju aprila: Mnogi provode dan u gradu, a evo ko najviše plijeni pažnju

Sarajevo na kraju aprila: Mnogi provode dan u gradu, a evo ko najviše plijeni pažnju

Smiješno mi je da niko nije donio odluku i sada mene krive jer sam ja donio odluku na temelju onoga što su oni dogovarali", rekao je Schmidt.

Pomenuo je 19. april te objasnio zašto.

"Ako pogledate kalendar vidjet ćete da je 6. okotobar, po zakonu, datum do kojeg se izbori moraju održati. Imamo šest mjeseci, međutim odluke se moraju donijeti prije raspisivanja izbora, najkasnije početkom maja, imamo samo april. Ovaj cijeli postupak koji podrazumijeva skeniranje listića mora biti započet, mora biti naručena oprema. Ostavio sam tri sedmice da se razgovara o drugim temama. Meni neće smetati da su u Predstavničkom domu i Domu naroda donijeli zakon", rekao je visoki predstavnik.

Analiza | Šta je nametnuo Christian Schmidt i kako će to unaprijediti izborni proces?

Analiza | Šta je nametnuo Christian Schmidt i kako će to unaprijediti izborni proces?

Osvrnuo se i na najavljenu odluku Narodne skupštine RS da se usvoji izborni zakon RS. 

"Mislim da ne treba razmišljati o reakcijama, treba biti konstruktivan. Odluka koju sam donio, većina stvari je odlučena u Neumu. Ako neko ne želi da visoki predstavnik odlučuje, neka to urade oni na državnom nivou, mislim da je to moguće.

Negirao bih da je ovo situacija koja predstavlja krizu. Čini mi se da imamo previše političkih nesuglasica, a niko ne razmišlja o biračima koji se svaki dan brinu kako da prežive. Ne očekujem da ćemo imati neku krizu nakon ovoga. Entitet ne može ništa uraditi van Ustava BiH. To im poručujem i to oni dobro znaju. Moj posao je da štitim ne samo postojanje BiH, nego i postojanje entiteta, da kažem da su to nedodirljive kategorije. Ako neko ide u suprotnom pravcu, ja sam tu da djelujem. Može doći do krize, ali nema potrebe za tim.", kazao je Schmidt.

Kazao je da ima dosta političara koji i ne znaju šta je EU put osvrunuvši se na komentare pojedinih političara.

Ispunio obećanje iz Srebrenice: Schmidt zabranio kandidaturu ratnim zločincima na izborima

Ispunio obećanje iz Srebrenice: Schmidt zabranio kandidaturu ratnim zločincima na izborima

"Ovo šta sam ja uradio je EU put, a ne ono što oni rade, odnosno ne rade. Nekad mi kažu da ovdje nisam stekao prijatelje, ali ja nisam tu da stičem prijatelje, ne vrijeđaju me komentari. Oni će mijenjati zakone na putu ka EU, neću ja. Ovo je samo jedna situacija gdje sam ja morao reagovati", kazao je.

Poručio je lideru HDZ-a Draganu Čoviću da se treba smiriti i da ovo nije kraj EU puta, nego tek početak. Kazao je da bi neprihvatanje njegovih odluka predstavljalo problem za EU put Bosne i Hercegovine.

"Čović zna da i Hrvatskoj predstoje izbori, zna da kada je Hrvatska ulazila u EU morala je da uradi određene promjene u svom zakonodavstvu. Mislim da ono što Andrej Plenković radi, pokazalo se vrlo uspješno. Pozivam i njega i Dodika da sjednemo u Laktašima, Mostaru ili Sarajevu pa da razgovaramo kao odrasli ljudi. Sa mnom se može razgovarati, iako i ja nekada znam burno reagovati. Vjerovat ću da je (Milorad) Dodik ipak razuman", kazao je.

Šta znače izmjene koje je nametnuo Schmidt: Visoki predstavnik dao objašnjenje

Šta znače izmjene koje je nametnuo Schmidt: Visoki predstavnik dao objašnjenje

Kazao je da odnos s predsjednikom RS Miloradom Dodikom ne vidi kao duel.

"Nedavno sam dobio neku poruku da Dodik nema ništa lično protiv mene, nemam ni ja ništa lično protiv njega. Ovdje se radi samo o politici, Dodika znam 15 godina. Ne mogu reći da je ovo neka vrsta rata, ja sam sa svoje strane ponudio rješenje. Ne kažem da nisam čuo puno besmislica, ali mi se znamo dugi niz godina. Znam da je u stanju da 15 minuta priča da ne želi ništa sa Schmidtom, čuo sam i uvrede, ali on zna da nisam fašista niti bilo šta imam s uvredama koje su iznesene na moj račun. Sve što čujete, treba to dva puta provjeriti", naveo je Schmidt.

Kompletan intervju pogledajte u videu ispod:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (22)

/ Povezano

/ Najnovije